20 octombrie 2014, 15:04

Gaz pentru Europa: Iluzii şi realitate

Gaz pentru Europa: Iluzii şi realitate

„Dependenţa Europei faţă de Gazprom se menţine”, acesta este titlul unui articol despre rezultatele unui studiu realizat de Institutul Brookings din Washington, unul dintre cele mai mari centre analitice din SUA, cu privire la perspectivele unei cooperării în domeniul gazului între Rusia şi UE, publicat de cotidianul austriac Die Presse.

Potrivit cotidianului, institutul a propus câteva scenarii privind dezvoltarea importului european de gaz din Rusia până în anul 2040. Unul dintre ele, conchid autorii studiului, nu indică o posibilă reducere a volumului de gaz rusesc furnizat către Europa.

Comentatorii menţionează că rezultatele studiului efectuat de Institutul Brookings risipesc una dintre cele mai mari iluzii ale europenilor, şi anume că boom-ul declanşat în Statele Unite în sfera extracţiei de gaze de şist, care vor fi livrate sub formă de gaze lichefiate în Europa, va permite statelor continentului să scape de „puterea” Gazpromului.

Specialiştii de la Institutul Brookings consideră că sporirea livrărilor de gaze lichefiate în Europa va putea numai să compenseze scăderea propriei producţii de gaze. Experţii au calculat că această scădere poate ajunge la 30% în 2020. Prin urmare, Europa nu se va putea descurca fără gaze furnizate din Rusia. Tatiana Mitrova, şeful departamentului de petrol şi gaze de la Institutul de cercetări în domeniul energiei din Rusia, consideră că studiul publicat de Die Presse nu ţine cont de un aspect avantajos pentru Rusia. Dacă preţul la petrol va continua să scadă, preţul la gaz, legat de preţul petrolului, va scădea. Ca urmare, gazul rusesc va deveni şi mai competitiv faţă de gazul lichefiat de peste ocean.

Studiul mai risipeşte o iluzie. Posibilele întreruperi legate de tranzitul ucrainean de gaz nu vor fi tragice pentru Europa, în schimb pentru Ucraina problemele vor fi mult mai grave, afirmă experţii de la Institutul Brookings. Rezervele ţării pot fi suficiente în cazul unei „ierni calde”, în cazul unei ierni friguroase, ele pot fi insuficiente. Rusia nu va mai livra gaz pe datorie, a declarat preşedintele Vladimir Putin după negocierile care au avut loc la Milano. Da, remarcă economistul Matthias Auer în paginile ziarului Die Presse. În prezent, Europa este mult mai bine pregătită în vederea unor posibile întreruperi în aprovizionarea cu gaze şi în caz de necesitate poate să trimită o parte din ele către Ucraina. Problema este următoarea: „Europa va face faţă iernii fără Rusia, însă ce va fi mai departe?”, întreabă ziarul.

Concluzia este clară: gazul rusesc poate fi înlocuit, însă acest lucru va costa foarte mult. Prin urmare, declaraţiile politicienilor europeni despre navele pline cu gaze de şist americane ieftine sunt nefondate, conchide Die Presse.

  •  
    şi distribuie pe