22 octombrie 2014, 14:53

Legendarul actor rus Vladimir Zeldin se pregăteşte să sărbătorească o vârstă de invidiat – 100 de ani. El s-a născut în anul 1915 în Rusia ţaristă, copilăria şi-a petrecut-o în anii revoluţiei, iar tinereţea în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

El a fost martorul dezgheţului hruşciovist, al perioadei de stagnare, perestroikăi şi renaşterii noii Rusii. Artistul intenţionează să-şi sărbătorească ziua de naştere în sânul familiei. Iar pentru prieteni şi admiratori a decis să organizeze sărbătoarea mai devreme.

Astăzi, la Casa Muzicii din Moscova va avea loc serata sa denumită „V-am iubit…”.

Actorul spune că nu consideră această evoluţie un caz excepţional care să demonstreze fenomenul longevităţii sale creatoare.

„Este activitatea mea obişnuită, o zi obişnuită de lucru”.

Programul cuprinde scene din spectacole, versuri şi cântece interpretate de Zeldin şi fragmente din filme cunoscute în care a jucat artistul. Potrivit lui, el iese pe scenă în medie de şase ori pe lună şi joacă la două teatre: la Teatrul Armatei Ruse, unde îşi duce activitatea de aproape 70 de ani, şi la Teatrul Modern, unde joacă rolul principal în spectacolul „Visul Unchiului” după opera lui Dostoievski.

Artistul menţionează că participă activ la turnee în ţară şi peste hotare.

„Abia m-am întors din Olanda, iar înainte am fost la Roma şi Paris”.

Mulţi consideră că Zeldin şi-a câştigat de mult dreptul de a fi inclus în Cartea Recordurilor, deoarece în practica teatrală mondială nu există niciun alt actor care să joace la vârsta de 99 de ani.

El şi-a căpătat notorietatea, în primul rând, în cinematografie. Filmul „Îngrijitoarea de porci şi păstorul”, în care a jucat în anul 1941, l-a făcut celebru în întreaga ţară. Printre lucrările teatrale, un loc deosebit îl ocupă comedia „Profesor de dans”, în care a jucat rolul principal de peste o mie de ori.

Actorul a povestit că, atunci când a împlinit 90 de ani, prietenul lui regizorul Iuli Gusman i-a făcut un cadou nepreţuit – a pus în scenă musicalul „Omul din La Mancha”, unde joc rolul lui Don Quijote.

„Peste 5 ani, când am împlinit 95 de ani, Iuli Gusman a pus în scenă pentru mine „Dansuri cu profesorul”, în care am jucat din nou rolul principal. Acum el spune că s-a gândit să pună ceva în scenă cu ocazia împlinirii a 100 de ani, pe 10 februarie 2015”.

Suntem convinşi că aşa va fi: actorul este într-o formă excelentă, plin de energie. Iar în spectacole participă nu doar în scene dramatice, ci dansează şi cântă fără niciun fel de fonograme, fapt pe care îl va demonstra şi la serata de la Casa de Muzică.

Vladimir Zeldin este pregătit mereu să împărtăşească tuturor secretul longevităţii sale: spune că nu a luat niciodată în gură ţigara, nu a consumat alcool şi a făcut sport.

  •  
    şi distribuie pe