27 octombrie 2014, 16:38

Exponate dispărute din Muzeul Ţarskoe Selo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, recuperate

Exponate dispărute din Muzeul Ţarskoe Selo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, recuperate

O carte din biblioteca personală a împăratului rus Aleksandr I, două vaze frumoase şi o icoană veche au fost restituite muzeului din Ţarskoe Selo din suburbia Sankt-Petersburgului.

Obiectele au fost furate de către soldaţii Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Câteva litere şi cifre, înţelese numai de istorici şi muzeografi, demonstrează că lucrurile aparţin palatelor din Ţarskoe Selo. Obiectele, moştenite de la rude, au fost returnate de către soţii Harmzen din Munchen.

Ţarskoe Selo a fost ocupat de trupele hitleriste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O parte din exponate au fost evacuate, însă multe obiecte au fost furate de invadatori.

Unii dintre cei care au moştenit obiectele furate au început să le restituie Rusiei. Este şi cazul cuplului din Munchen. Taţii celor doi soţi se aflau în Ţarskoe Selo în timpul războiului. Ambii au fost responsabili de aprovizionarea trupelor şi trimiteau acasă „cadouri” din depozitele muzeelor.

Înainte de moarte, tatăl doamnei Harmzen a povestit multe lucruri despre război. Înt-o zi, însă, fiica i-a amintit tatălui despre obiectele trimise din Ţarskoe Selo şi depozitate în casa lor. Împreună cu decis să restituie exponatele muzeului.

În curând, lucrurile vor fi expuse în incinta Palatului Aleksandrov. Icoana şi vazele vor face parte din decorul camerelor ţarului, iar cartea restituită va ajunge la biblioteca imperială.

  •  
    şi distribuie pe