30 octombrie 2014, 17:45

Cronica evadărilor din Grădina Zoologică din Moscova

Cronica evadărilor din Grădina Zoologică din Moscova

Pe site-ul Grădinii Zoologice din Moscova a apărut o nouă rubrică, consacrată paginilor criminale din istoria de 150 de ani a grădinii zoologice.

Probabil că mulţi oameni, cel puţin o dată în viaţă, într-un acces de furie şi-au pierdut stăpânirea de sine, poate chiar au comis fapte impulsive. Tocmai un astfel de lucru s-a întâmplat la începutul anilor 20 ai secolului trecut. Elefantul Mavrik, fiind agitat, a spart gardul şi a ieşit din grădina zoologică. El a spart vitrina primei brutării din calea sa şi a mâncat toată pâinea. După aceea, elefantul s-a întors la grădina zoologică cu ajutorul unui îngrijitor.

Este clar că o evadare prost pregătită este sortită eşecului. În 1929, un leopard a sărit din ţarcul în care se afla şi s-a ascuns într-una din casele din apropierea grădinii zoologice. Leopardul a fost prins de coadă de unul din membrii Cercului tinerilor biologi de la grădina zoologică atunci când încerca să sară de pe acoperişul casei.

Uneori, colaborarea infractorilor cu poliţia aduce rezultate neobişnuite. În 1934, un şarpe care a evadat din grădina zoologică s-a aciuat într-o grămadă de lemne sub ferestrele şefului poliţiei. În zilele călduroase, şarpele intra pe fereastră în casa poliţistului şi acela avea pregătit întotdeauna un pistol. De altfel, el a refuzat ajutorul propus de angajaţii grădinii zoologice privind prinderea şarpelui, temându-se că lemnele îi vor fi furate.

Libertatea-i libertate, însă impactul cu lumea exterioară poate avea urmări grave. De exemplu, în 1943 un ibex a evadat din carantină. El a intrat într-un coafor. Este greu de spus, ce anume l-a impresionat cel mai puternic, însă văzându-se în oglindă, ibexul s-a repezit la ea şi a spart-o. Ibexul a fost prins de îngrijitori.

Deseori se produc evadări în grup, cu cât sunt mai mulţi evadaţi, cu atât e mai distractiv! În anul 1960, un grup de pinguini a încercat să evadeze. Ei au fost prinşi pe treptele unui magazin universal, la circa 2 kilometri depărtare de grădina zoologică. În 1980, câţiva cai au părăsit grădina zoologică şi au ajuns până în parcul din faţa Teatrului Mare, unde au fost prinşi.

Însă uneori nu te poţi înţelege cu fugarii. La mijlocul anilor 1980, profitând de faptul că uşa era deschisă, un gibon a fugit din încăperea în care se afla izolat. El s-a urcat pe acoperişul unei case din apropiere şi a încercat să-i muşte pe îngrijitori.

O evadare poate fi începutul unei serii de crime. La sfârşitul anilor 1990, un ghepard tânăr a fugit din ţarc şi a început să vâneze un ponei, care se întorcea la grajd. Ghepardul a fost descoperit înainte să poată să atace poneiul şi a fost prins.

  •  
    şi distribuie pe