6 noiembrie 2014, 22:47

Rusia îşi menţine o poziţie puternică pe piaţa armamentului

Rusia îşi menţine o poziţie puternică pe piaţa armamentului

O delegaţie din partea Rusiei participă la Târgul internaţional de tehnică militară INDO-2014 Expo & Forum de la Jakarta (Indonezia).

Experţii menţionează că partenerii străini manifestă interes sporit faţă de tehnica militară din Rusia, în special faţă de cel mai nou avion multirol de vânătoare Su-35, avionul greu militar de transport IL-76MD-90A, transportatorul blindat de tip BTR-80A, sistemul de rachete antiaerian rus de tip Panţiri-S1, submarinul diesel-electric din cadrul Proiectului 636 şi rachetele de croazieră anti-navă Yakhont.

În opinia experţilor, Rusia rezistă concurenţei pe piaţa de armament din lume, chiar şi în actualele condiţii geopolitice dificile. Deaspre aceasta a vorbit preşedintele Putin în cadrul recentei reuniuni a Comisiei de cooperare tehnico-militară.

„În primul rând, situaţia geopolitică generală s-a înrăutăţit. Crizele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord s-au agravat serios. La graniţele Rusiei cu Ucraina are loc un război civil. În ciuda Acordului de la Minsk, continuă să fie bombardate oraşe şi să fie ucişi civili. Nu au fost respectate o serie de verigi ale lanţului operaţional, inclusiv de către partenerii ucraineni, nemaivorbind de concurenţa neloială din partea unor parteneri tradiţionali în domeniul exporturilor de armament. Ne confruntăm în permanenţă cu această practică. Rusia dispune de toate posibilităţile pentru a face faţă nu numai acestor provocări, dar şi pentru a-şi consolida poziţia”.

De altfel, ruperea lanţului ruso-ucrainean de cooperare în cadrul domeniului tehnico-militar nu va afecta semnificativ sectorul industriei de apărare din Rusia. Programul de substituire a importurilor în cadrul complexului militar-industrial al ţării nu s-a dovedit a fi costisitor, aşa cum se credea anterior. Totuşi, Rusia caută să menţină relaţii strânse cu toţi clienții săi, să stabilească un parteneriat strategic pe termen lung. Şi parteneri externi apreciază această atitudine, a subliniat Vladimir Putin.

„Planul anual la exportul de armament este îndeplinit. Până în prezent, clienţii noştri externi au primit produse în valoare de 10 miliarde de dolari, cu 70% mai mult din totalul volumelor planificate pentru acest an. Lucrul cel mai important este că se construieşte un fundament puternic pentru viitor. Anul acesta au fost semnate contracte noi, în valoare de peste 7,5 miliarde de dolari. În consecinţă, portofoliul nostru de comenzi se menţine ferm la aproximativ 50 de miliarde de dolari. Acesta este un indice bun”.

  •  
    şi distribuie pe