12 noiembrie 2014, 17:46

Dezbateri fără sens

Dezbateri fără sens

Poporul suveran a dorit o dezbatere. A obținut-o. Este mai bine acum? Există vreun prilej de bucurie?

Trebuie să recunosc că percepția mea asupra ”marelui meci” Ponta – Iohannis a fost profund afectată de faptul că am urmărit-o oarecum ”în paralel” cu finalul summit-ului APEC (Cooperarea Asia-Pacific) care s-a desfășurat la Beijing. Contrastul a fost izbitor, atât din perspectiva temelor dezbătute cât și din perspectiva participanților la discuții. Chiar și în așa-zisa epocă post-industrială, teorema care spune că politicul nu este altceva decât o expresie concentrată a economicului rămâne cât se poate de valabilă. La Beijing, o mulțime de politicieni serioși au discutat despre subiectul cel mai important al zilei de azi, al zilei de ieri și al zilei de mâine. Au discutat (surpriză!) despre bani. La București s-a jonglat cu cuvinte, s-au dat autogoluri verbale, s-au spus zeci de banalități, dar despre bani nu s-a spus aproape nimic. Răspunsurile la timida și solitara întrebare despre modul în care viitorii președinți au intenția să contribuie la creșterea economică au fost demne de studenți corigenți care au probleme grave în sfera verbală și cognitivă. În mod normal, întrebarea de fond pentru ambii candidați ar trebui să fie: de unde facem noi, ca țară, rost de bani? Pe vremea sovietică s-a descoperit o formulă elegantă care descrie foarte bine problemele multor țări afectate de criza economică globală: televizorul nu poate înlocui frigiderul. Din păcate, la dezbatere s-a vorbit prea mult despre ”televizor” și nu s-a spus nimic despre problema ”frigiderului”.

Să privim în jur. Uniunea Europeană se pregătește de următoarea etapă a crizei financiare, iar băncile europene pică pe linie testele de stres administrate de Banca Centrală Europeană. Rusia își reorientează economia către Est, și în 4-6 ani va putea ”închide robinetul” pentru exporturile de gaz în Europa, în condițiile în care suma livrărilor pe care China este dispusă să le plătească depășește suma exporturilor de gaz în toată Uniunea Europeană. Canada și Qatarul, doi aliați puternici ai Statelor Unite, semnează la Beijing acorduri prin care rolul dolarului american în tranzacțiile cu China se reduce drastic, ceea ce subminează însăși baza puterii financiare americane, adică ”circuitul petrodolarului”. Mai mult, Canada de fapt înfige cuțitul în spatele Americii și se angajează oficial să devină primul centru de decontare în yuani în America Centrală și de Nord. Presa americană scrie despre ”complotul” țărilor din Centrul Europei, o mișcare împotriva influenței americane în regiune, coordonată de premierii și președinții Cehiei, Ungariei și Slovaciei. La Beijing, SUA și China semnează un protocol care stabilește un mecanism de evitarea a transformării eventualelor ”incidente violente” între armatele celor două state într-un război global. Așa documente se semnau ”la secret” pe linia SUA-URSS în perioada cea mai fierbinte a Războiului Rece.

Are cineva impresia că vreunul dintre cei doi candidați înțelege situația geopolitică a momentului? Are cineva impresia că se preocupă să o înțeleagă? Ok, există o diferență dintre cei doi. Ponta știe că există și emisfera estică a planetei, iar Iohannis se pare că nu știe cum arată globul, dar cam atât.

Lăsând la o parte jocurile geopolitice majore, sunt câteva subiecte cruciale despre care nu s-a spus nimic. Renault (exportatorul major al economiei) își mută gradual producția în Maroc. Cum îl oprim? Cum îl înlocuim? România nu are gaze de șist (a recunoscut Ponta), iar resursele convenționale se cam termină. Ce facem în viitor? Cum facem ca gazele din Marea Neagră să rămână în România și să nu plece în Austria? Ce facem cu economia care nu poate să se dezvolte fără capital autohton?

Chiar dacă vor mai fi dezbateri, este improbabil ca cei doi să discute serios pe marginea acestor subiecte cruciale. În aceste condiții, dezbaterile nu prea au sens ca exercițiu politic, iar ca show sunt oricum destul de mediocre.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe