14 noiembrie 2014, 11:25

La despărțirea de Traian Băsescu

La despărțirea de Traian Băsescu

M-am gîndit cu ce amintire rămîn români după despărțirea de Traian Băsescu, cel care le-a fost președinte vreme de 10 ani. Și primul gînd m-a dus la tăierea salariilor și pensiilor din 2010, fapt ce a consemnat 7,4 milioane de voturi favorabile demiterii lui Traian Băsescu, la referendumul din 2012.

”România se pare că nu dispune de gaze de șist și s-a bătut, pe ceva ce nu are”, a mai recunoscut recent și premierul în funcție, Victor Ponta. Băsescu se apără, afirmînd că deciziile de politică externă, au fost punctul forte al mandatelor sale. Pentru a argumenta că Traian Băsescu îi induce din nou în eroare pe români am selectat cea mai mare ocazie ratată de România, din vina președintelui Traian Băsescu.

La începutul lui 2009, Vladimir Putin a încercat să atragă România în proiectul South Stream, alternativa la gazoductul Nabucco, despre care se știa că s-a născut mort. ”Am și o altă ofertă pentru România, o ofertă care este greu de refuzat. Vă rog să îi spuneti asta președintelui Băsescu. Suntem gata să vindem direct către Romgaz tot gazul rusesc care acoperă nevoile Ucrainei pe un an de zile și apoi să-l vindeți mai departe Ucrainei. Este o oferta buna ?” Aceasta era a doua ofertă făcută României de Vladimir Putin, simultan cu cea de participare la South Stream. Ambele oferte fiind refuzate de licuriciofilul Traian Băsescu.

MAE și SIE ar fi trebuit să facă pe loc evaluări ale propunerii lui Putin. Le-au făcut oare ? În 2009, șef la MAE era Cristian Diaconescu, devenit din 2012 consilier prezidențial al lui Traian Băsescu. La SIE era director Mihai Răzvan Ungureanu, cel care în perioada 1998-2001, îndeplinind funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a fost angrenat în soluționarea diferendelor cu Kievul, legate de Insula Șerpilor și Canalul Bîstroe. Canalul Bîstroe a fost început în 1997 cînd România era presată de SUA și UE, să finalizeze negocierile cu privire la Tratatul privind relațiile de bună vecinatate și cooperare între România și Ucraina. Și Mihai Răzvan Ungureanu a avut ”succesuri” pe toată linia, canalul Bîstroe fiind dat în folosință de ucrainieni în 2004, în timp ce Tratatul recunoștea actuala frontieră cu Ucraina, adică fără Bugeac, ţinutul Herţei, insulele de pe Dunăre şi insula Şerpilor.

În 2009 premier al României era Emil Boc, care era și președinte al PD-L. Liderii acestui partid nesuflînd o vorbă despre propunerea lui Putin, în dezbaterile televizate unde erau invitați. E vorba de același PD-L care a creat la alegerile prezidențiale din 2014, tema votului din turul întîi în diaspora, cu scopul de a genera un val de indignare și emoție care să-i aducă procente suplimentare lui Iohannis pentru turul doi. Temă propagată și dezvoltată ”ca la manual” pe Realitatea Tv, de patriotardul ( DEX : care face paradă de patriotism, care manifestă, exprimă un fals patriotism ) Rareș Bogdan, mâna dreaptă a patronului postului, Cosmin Gușă.

Ce relevanță avea propunerea lui Putin în ceea ce privește îmbunătățirea rolului jucat de România, în raporturile sale cu Ucraina ?

1. În Bucovina de Nord şi în Basarabia veche (Bugeac), teritorii românești care aparțin Ucrainei, trăiesc cel puțin 410.000 de români. Am descris în detaliu într-un articol mai vechi cum Ucraina a restrîns și aproape a anulat dreptul minorității românești de a învăța în propria limbă și de a avea publicații în limba maternă. Proces început în 2004, cînd multe şcoli româneşti au fost desfiinţate din ordinul premierului pro-occidental Iulia Timoşenko. Și care continuă nestăvilit de nimeni și în prezent, sub guvernarea Euromaidanului.

Dominoul crizei din Ucraina: România

2. Comisia de mediere şi soluţionare a conflictului din Transnistria a fost compusă din Rusia, Ucraina şi OSCE, având ca observatori Uniunea Europeană şi Statele Unite. Românii, în ignoranța lor, presupun că Ucraina ar fi fost vreodată de acord să reprezinte şi interesele României în comisia de reglementare a conflictului transnistrean. Numai că presupunerea e total eronată, România fiind exclusă de pe lista de mediatori a conflictului, la propunerea Ucrainei. Reprezentantul special, numit de Viktor Iușcenko, președintele pro-occidental al Ucrainei, în formatul de negociere în problema transnistreană, era în 2009, prietenul său, adică diplomatul Dimitri Tkaci. Acesta n-a venit cu nicio soluție care să permit deblocarea situației. A reușit în schimb să convingă guvernarea de la Tiraspol să privatizeze unicul furnizor de servicii de telefonie fixă și mobilă din Transnistria. Dimitri Tkaci devenind astfel co-proprietar al companiei tiraspolene „Interdnestrcom”.

Concluzia ?

Viață stearpă și amară,

Cu doar pielea de vîndut,

A plecat un tren din gară însa eu, noi,

L-am cam pierdut !!!

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe