14 noiembrie 2014, 15:06

Vladimir Putin, interviu pentru agenția rusă de presă TASS

Vladimir Putin, interviu pentru agenția rusă de presă TASS

În orașul australian Brisbane începe sâmbătă summit-ul G20. În ajunul plecării sale în Australia, președintele Vladimir Putin a acordat un interviu agenției ruse de presă Tass.

Vă prezentăm interviul într-o variantă mai scurtă.

TASS: Dumneavoastră mergeți la summitul G20. Credeți că formatul G20 este  încă unul actual? Și, este oare logic faptul ca țările G20, care doresc o cooperare și o dezvoltare a economiei mondială, să impună sancțiuni împotriva unui stat membru G20?

Vladimir Putin: Cred că formatul reuniunii este actual. De ce? Pentru că este un loc sau o platformă de intâlniri, de discuții despre relațiile bilaterale și problemele globale și, cel puțin, de stabilire a unei înțelegeri comune asupra unei problemei și a modului în care poate fi rezolvată aceasta, de a prezenta modul în care se lucrează în comun. Acest lucru este foarte important, pentru că e absolut ireal să contezi pe faptul că tot ceea ce se discută acolo va fi pus în practică, având în vedere că unele soluții nu au caracter obligatoriu. Într-o oarecare măsură deciziile nu sunt puse în aplicare. Iar ele nu sunt respectate atunci și acolo unde nu corespund în mod evident intereselor cuiva, mai presus de toate este vorba despre interesele actorilor mondiali. De exemplu, în cadrul unuia dintre summiturile G20 s-a decis consolidarea rolului economiilor emergente în activitatea FMI, privind redistribuirea cotelor. Congresul SUA a blocat această decizie, și atât. Iar negociatorii, partenerii noștri spun: da, am fi bucuroși, că doar am semnat, doar am adoptat această decizie, însă Congresul se împotrivește.

Dar chiar și așa, faptul că a fost formulată o astfel de decizie și că toți participanții la viața internațională în cadrul G20 au considerat că ea este corectă și corespunde realităților de astăzi, influențează, într-o oarecare măsură, opinia publică internațională și experții, iar acest lucru trebuie luat în considerare. Iar faptul că membrii Congresului SUA au refuzat să adopte această lege demonstrează că anume SUA nu se încadrează în contextul general al soluțiilor la problemele cu care se confruntă comunitatea mondială. Însă nimeni nu aduce vorba despre asta. Speculând pe seama monopolului său în mass-media mondială, această informație este ascunsă, de parcă nici nu ar exista.

Dar acest lucru nu înseamnă că este un format inutil. Am spus deja de ce. Are un beneficiu.

TASS: Poate ar fi cazul ca aceste decizii să aibă caracter obligatoriu?

Vladimir Putin: Este imposibil. Asemenea cazuri nu există în practica internațională, cu excepția deciziilor Consiliului de Securitate în domeniul securității internaționale.

Cât privește sancțiunile impuse Rusiei de unele state G20, desigur, ele contravin chiar și principiului de activitate G20, și dreptului internațional, deoarece sancțiuni pot fi aplicate în cadrul Organizației Națiunilor Unite și Consiliului de Securitate. Mai mult, ele contravin chiar și principiilor OMC, Acordul General pentru Tarife și Comerț - așa-numitul GATT. SUA au creat această organizație, iar acum această țară încalcă aceste principii. Sancțiunile sunt dăunătoare, și, firește, aduc prejudicii, dar și pentru ei sunt dăunătoare, deoarece subminează, de fapt, întregul sistem de relații economice internaționale. Sper foarte mult că toți vor înțelege acest lucru și totul va rămâne în trecut.

TASS: Veți ridica această problemă la summitul din Australia sau numai în cazul în care acest subiect va adus în discuție?

Vladimir Putin: Dacă subiectul va fi adus în discuție, bineînțeles că voi vorbi despre asta, dar nu intenționez să ridic acestă problemă, deoarece cred că nu are niciun rost. Știm bine cu toții ce fac cei care introduc aceste sancțiuni. Ce rost are să dau atenție acestor lucruri? E inutil. Asemenea decizii sunt luate la ei la nivel comunitar, la nivel național, sunt luate în funcție de modul în care partenerii noștri înțeleg interesele lor geopolitice. Consider că este o greșeală chiar și din punct de vedere al intereselor lor geopolitice.

Toată lumea trebuie să înțeleagă că economia și finanțele globale sunt astăzi dependente exclusiv una de cealaltă. De exemplu, în cazul nostru, partenerii au limitat accesul băncilor noastre pe piețele financiare internaționale. Datorită faptului că atragem capital de pe piețele financiare internaționale, băncile noastre finanțează întreprinderile noastre care importă produse finite din țările dezvoltate economic și, astfel, sprijină acolo menținerea locurilor de muncă, serviciilor sociale, de asemenea contribuie la creșterea economică. Nu vom face acest lucru, înseamnă că vor apărea probleme.

De aceea, toate aceste probleme care apar, complexitatea lor, trebuie rezolvate împreună. Și dacă vom urma altă cale … Poftim, SUA vorbesc acum despre crearea a două uniuni: una Transatlantică și cealaltă Transpacifică. Dacă vor fi două grupuri închise, atunci se va ajunge, în cele din urmă, nu la întărirea, ci la intensificarea dezechilibrelor în economia mondială. Noi, firește, ne pronunțăm pentru ca aceste dezechilibre să nu existe, vrem să lucrăm împreună. Iar aceste probleme pot fi rezolvate numai în comun.

Situația era alta încă acum 20, 30, 50 de ani. De ce sunt atât de încrezător că numai împreună problemele pot fi rezolvate în mod eficient? Exprimat în paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul unit al BRICS este mai mare decât cel al statelorG7: dacă în cazul BRICS este vorba de 37,4 trilioane de dolari, în cazul țărilor G7 - 34,5. Și acum încercați să spuneți: nu, noi vom face separat aici, așa și așa, iar voi acolo cum vreți? Nimic, în afară de un dezechilibru continuu, nu va avea loc. Vrem să rezolvăm, înseamnă că trebuie să o facem împreună.

TASS: V-ați referit la dezechilibrul în economia mondială, despre acest lucru a vorbit și FMI care prognozează posibilitatea apariției unor noi „baloane de săpun”. Economia rusă este pregătită să înfrunte un nou val al crizei?

Vladimir Putin: Da, este pregătită. Analizăm toate scenariile posibile, inclusiv așa-numita prăbușire catastrofală a prețurilor la resurse energetice, ceea ce este foarte posibil, noi luăm în calcul un asemenea scenariu. Și Ministerul Economiei, și Ministerul Finanțelor, și Guvernul, ținând cont de aceste scenarii, elaborează strategia de dezvoltare economică.

Am folosit cu grijă rezervele noastre: atât rezervele valutare, cât și rezervele Guvernului. Ele sunt destul de mari, ceea ce ne permite să fim încrezători că vom respecta integral toate obligațiile sociale asumate și că vom reuși să menținem toate procesele bugetare în anumite limite, precum și întreaga economie.

TASS: Una dintre propunerile președinției australiene în G20 se referă la crearea unui centru de investiții în infrastructură. Pentru Rusia, țară pentru care proiectele de infrastructură sunt deja prioritare, reprezintă un plus? Acest aspect va fi armonizat cu munca noastră, având în vedere sancțiunile?

Vladimir Putin: Nu este nevoie de nicio armonizeze sau de accceptul cuiva la acest capitol. Asta demonstrează, pur și simplu, că noi suntem pe drumul cel bun, că noi acționăm absolut mainstream, că membrii comunității economice internaționale au aceleași opinii cu privire la acțiunile guvernelor în cazul situației care se conturează în economia mondială, și confirmă că noi avem dreptate. Acest lucru este întotdeauna plăcut și util.

TASS: În cadrul summitului G20 planificați să dicutați separat cu cineva?

Vladimir Putin: Da, am programate întâlniri - cu cancelarul Germaniei și multe alte întrevederi.

  •  
    şi distribuie pe