19 noiembrie 2014, 14:56

Occidentul trebuie să contribuie la procesul de negocieri dintre Kiev şi Donbass

Occidentul trebuie să contribuie la procesul de negocieri dintre Kiev şi Donbass

Moscova face apel la stabilirea de contacte între Kiev şi reprezentanţii Donbassului, considerând că acesta trebuie să fie primul pas necesar pentru reglementarea crizei ucrainene, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

La întâlnirea de ieri a miniştrilor de Externe din Rusia şi Germania, părţile au fost de acord că, în prezent, cel mai important este să înceteze vărsarea de sânge în sud-estul Ucrainei. O altă părere are Washingtonul. Vicepreşedintele american, Joe Biden, continuă să afirme că autorităţile ucrainene au dreptul să folosească forţa.

Kievul şi Donbassul trebuie să încerce să ajungă la o înţelegere reciproc avantajoasă, consideră Moscova. Occidentul trebuie să stimuleze acest dialog, nu să-i sprijine fără echivoc pe adepţii războiului din Kiev, închizând ochii la încălcările grosolane ale drepturilor omului, la ilegalităţi pe faţă şi crime de război.

Acordurile de la Minsk nu au alternativă, consideră miniştrii de Externe rus şi german. Din păcate, obligaţiile asumate nu întotdeauna sunt îndeplinite, menţionează Mihail Remizov, preşedintele Institutului de Strategie Naţională.

„Acordurile de la Minsk, deşi continuă să rămână o formulă pentru diplomaţi, nu reprezintă o motivaţie pentru părţile aflate în conflict, în primul rând pentru Kiev. De aceea, pentru Kiev este o chestiune de timp când va relua ofensiva militară. Rusia consideră inacceptabil faptul că Occidentul încearcă să facă presiuni asupra Rusiei pentru ca această viitoare operaţiune militară a Kievului să aibă mai mult succes decât cele anterioare”.

În acest context este interesantă declaraţia făcută de Joe Biden. În preajma vizitei în Ucraina (20-21 noiembrie), el a subliniat necesitatea îndeplinirii acordurilor de la Minsk de către toate părţile, dar, în acelaşi timp, a declarat că autorităţile kievene au dreptul să recurgă la forţă pentru autoapărare. Fără îndoială, acest drept îl are toată lumea, el este prevăzut de ONU. Însă în acest context el sună ca un fel de provocare: Washingtonul dă de înţeles în mod direct că sprijină Kievul în aspiraţiile sale agresive. Faptul că Kievul are o atitudine războinică a fost clar dovedit în interviul acordat de preşedintele ucrainean, Piotr Poroşenko, publicaţiei germane Bild. „Ucraina este pregătită pentru război!”, a declarat el. Ce-i drept, el a recunoscut că are nevoie de sprijinul Occidentului.

Judecând după declaraţiile făcute de Biden, Kievul va primi acest sprijin. Cel puţin, politic şi financiar: în ajunul vizitei, Biden a comunicat că va vorbi despre un ajutor economic suplimentar pentru Ucraina. Despre un ajutor militar nu se vorbeşte. Dar bani să fie că în rest…

  •  
    şi distribuie pe