20 noiembrie 2014, 14:11

Rusia în pragul unei noi ere

Rusia în pragul unei noi ere

Recenta „oră a Guvernului” din Duma de Stat a Rusiei a fost consacrată situației geopolitice complicate, în care Rusia trebuie să-și apere interesele naționale. În fața deputaților a luat cuvântul ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ministrul este convins că relațiile internaționale trec printr-o perioadă de tranziție legată de procesul formării unei noi ordini a lumii multipolare. Acest proces complex este însoțit de conflicte globale și o serie de conflicte intense cu caracter local. Se intensifică concurența în toate domeniile, inclusiv modelul dezvoltării social-economice”, a subliniat Serghei Lavrov.

„În aceste condiții, în fața noastră stau sarcini de o amploare istorică, a căror complexitate nu poate fi subestimată. În același timp este clar că Rusia dispune de toate posibilitățile pentru consolidarea pozițiilor sale în calitate de centru al noului sistem multipolar. Politica independentă promovată de Rusia în conformitate cu tendințele contemporane și tradițiile multiseculare, devine astăzi tot mai populară în lume și atrage un cerc larg de parteneri din Asia, Africa, America Latină și Europa. Noi suntem deschiși pentru unirea eforturilor cu toți cei care doresc să coopereze respectând principiile egalității, respectului reciproc și avantajului pe baza principiilor dreptului internațional și rolului central al ONU în treburile internaționale”.

Potrivit ministrului, Moscova se declară consecvent în favoarea integrării, a unei ordini de zi pozitive și dezvoltării legăturilor dintre state. Însă, din păcate, acest curs se izbește de tentativele continue ale SUA și aliaților lor „de a de împărți și conduce”, de a susține abordări unilaterale, de a remodela lumea după cum doresc ele. Cel mai elocvent exemplu este situația din Ucraina.

„Criza din Ucraina este rezultatul politicii de consolidare a propriei securități în detrimentul altora, extinderii spațiului geopolitic controlat de ele, care este promovată de statele occidentale în ultimii 25 de ani. Cu sprijinul SUA și a unei serii de state europene, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat anticonstituțională. Radicalii au adus țara în pragul unei scindări și au împins-o într-un război civil. În același timp, șansele de a de-escalada conflictul au fost sabotate de fiecare dată de partenerii occidentali”.

Aparent, SUA încearcă să folosească criza din Ucraina drept instrument al sprijinirii artificiale a unipolarității care se clatină și consolidează pe această bază întregul sistem al uniunilor lor. În pofida acestui lucru, Moscova este dispusă să coopereze cu Washingtonul. Însă, Rusia nu poate exista ca stat suveran în cadrul unei lumi unipolare. Acesta este un moment-cheie, pe care trebuie să-l înțeleagă SUA, pentru a fi reluat dialogul întrerupt.

  •  
    şi distribuie pe