21 noiembrie 2014, 14:38

Serbia va fi privată de perspectiva europeană?

Serbia va fi privată de perspectiva europeană?

Serbia este de doi ani de zile un candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană.

Pentru prima oară, ea a fost pusă în postura de a plăti pentru acest lucru, deoarece Belgradul a refuzat să acţioneze împotriva Rusiei şi să aplice sancţiuni împotriva ei.

Bruxelles-ul şi Washingtonul, încercând să izoleze Rusia, au trecut de la tactica de convingere la un şantaj deschis. Serbia a fost ameninţată că cererea ei de aderare la UE va fi reexaminată în cazul în care nu va susţine linia unică a viitoarei sale familii. Nu este pentru prima oară când Bruxelles-ul exercită presiuni asupra Belgradului. Până acum, guvernul sârb a reuşit să reziste acestor presiuni.

Angela Merkel, luând cuvântul la Sidney după summitul G20, a inclus pentru prima oară Serbia pe lista ţărilor la care ar aspira Moscova. Probabil că după aceasta Serbia va fi luată în colimator. UE nu îi place opinia deosebită a Serbiei: societatea sârbă devine prea patriotică şi se creează un bloc pro-rus. Liderul forţelor radicale sârbe, Vojislav Seselj, eliberat după 12 ani de închisoare de Tribunalul de la Haga din cauza stării de sănătate, a declarat că s-a întors nu ca să se vindece, ci ca să vindece ţara de integrarea europeană. După numărul oamenilor care au fost prezenţi la primul său miting, s-ar putea ca acest lucru să-i reuşească.

Aleksandr Karasiov, expert rus pentru ţările balcanice, a acordat un interviu Vocii Rusiei.

Vocea Rusiei: UE va putea să priveze Serbia de perspectiva europeană dacă ea îşi va menţine poziţiile?

Aleksandr Karasiov: UE nu poate cere Serbiei să aplice sancţiuni împotriva Rusiei, deoarece Serbia nu este un membru al UE şi nu trebuie să îndeplinească cerinţele unei politici comune. Însă în ultimul timp a apărut un asemenea şantaj. În prezent, există două variante: amânarea unei perspective de aderare la UE sau, în caz extrem, îngheţarea acestor proceduri în general.

Vocea Rusiei: Cât de sigură pe sine este Serbia? Va putea să reziste la presiunea Bruxelles-ului?

Aleksandr Karasiov: În prezent, conducerea Serbiei promovează politica unui stat independent, echilibrată şi raţională. Este dificil de prezis modul în care se va dezvolta situaţia în cazul în care UE va intensifica presiunea. Totul va depinde de dezvoltarea principalei crize, a crizei din Ucraina.

Vocea Rusiei: Sentimentele pro-ruse din Serbia sunt destul de puternice. Cum se va reflecta acest lucru asupra relaţiilor dintre Belgrad şi Bruxelles?

Aleksandr Karasiov: Fără îndoială, asemenea sentimente există în Serbia. Însă o parte a societăţii se orientează spre Europa. Pentru că o mare parte a societăţii se pronunţă pentru o politică independentă a Serbiei, ea se va opune acestei presiuni din partea Uniunii Europene.

  •  
    şi distribuie pe