28 noiembrie 2014, 12:48

Vulnerabilitatea maximă a PSD-ului lui Ponta la capitolul ”Imagine”

Vulnerabilitatea maximă a PSD-ului lui Ponta la capitolul ”Imagine”

Turul doi al alegerilor prezidențiale nu a fost o confruntare directă între cei doi candidați, în care Ponta avea toate șansele să cîștige. Ci o bătălie între compartimentele de propagandă ale celor doi candidați, PSD nefiind nici pînă azi capabil să sintetizeze antidotul la propaganda anti-Ponta și să-l ambaleze mediatic.

De aceea, PSD a rămas și după pierderea alegerilor un imens sac de box politic. Cu toate că Victor Ponta n-a fost înfrînt datorită funcţionării maşinăriei electorale a PSD, la un randament mai slab decît pînă acum. În primul tur ea reușind să-i aducă lui Ponta 40,44% din voturi.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a devenit președinte, urmărind să preia puterea pentru susținătorii săi : PDL şi PNL. Două partide măcinate de exact aceleași metehne ca și PSD. Prin urmare PSD nu a fost înfrînt de vreun partid nou, curat, ieșit din spuma mării ci de procedee abil utilizate de adversarii săi care au țintit exact în punctele sale nevralgice. Procedee pe care structura de imagine a PSD nu a fost și nici acum nu este pregătită să le contracareze. De aceea, în loc să se distreze în Emirate, Ponta ar fi trebuit imediat să analizeze la cald, cu mare atenție, filmul a tot ce i s-a întîmplat în alegeri. Ca să-și identifice vulnerabilitățile și să înceapă să le remedieze, pînă nu devin riscuri majore pentru existența partidului.

La capitolul propagandă, PSD a fost făcut ko, întrucît responsabilii săi par de-a dreptul niște ageamii. A fost nevoie de 10 zile de contra-campanie profesionistă în turul doi, concentrată pe efectul mijloacelor moderne de comunicare din spațiul virtual, adică fix în domeniul imagine ( propagandă ), ca mecanismul electoral al PSD să fie decredibilizat și să ajungă să meargă în gol, ca o flașnetă. Deși schema utilizată de adversarii PSD a fost una extrem de simplă, descrisă într-un material anterior și care putea fi ușor neutralizată.

http://romanian.ruvr.ru/2014_11_26/Cine-l-a-invins-pe-Victor-Ponta-Partea-2-2108/

Mai ales că PSD avea la îndemînă și mijloacele și metodele pentru pregătirea din vreme a contracarării lor. Numai că timp de aproape doi ani, canalele RTV și Antena 3, au făcut o propagandă contraproductivă în favoarea PSD,zi de zi. Pentru că atît i-a dus capul pe directorii posturilor și pe responsabilii cu propaganda de la PSD ( în principal pe Sebastian Ghiță și pe Mihai Gâdea ), cantitatea fiind cea care a primat, în detrimentul calității.

Actuala generație de propagandiști a PSD care au înlocuit-o pe cea a lui Vasile Dâncu, a trimis în dezbaterile din studiourile de televiziune așa-zișii ”vectori de imagine” ai PSD care și-au dovedit din plin lipsa elementarei culturi politice, confundînd partidul cu ograda lor. Cu contribuția lor, în România, doar o infimă parte a populației mai are habar ce înseamnă doctrină sau ideologie. Publicul dezobișnuindu-se să facă distincție între construcțiile ideologice și flecărelile pe un ton răstit și cu un vocabular de Ferentari, din talk show-urile politice ale canalelor TV.

Politica fiind o activitate practică, fiecare prestație la TV nu trebuie să se confunde cu frecvența pe sticlă și foamea de popularitate a ”comunicatorilor” din partid, ci trebuie să lanseze un mesaj politic lucrat științific. Le reamintesc mai tinerilor PSD-iști care au ajuns în vîrful ierarhiei de partid bazîndu-se pe școala vieții, că n-am inventat eu roata sau apa caldă și că există un eșafodaj consacrat de construire a mesajului de tip vectorial. El are un conținut, care trebuie să fie inedit și captivant pentru public. Dar are și o direcție și un sens bine determinat. Constituit dintr-un grup format din publicul- țintă, căruia trebuie să se adreseaze emițătorul mesajului. Dacă nu te adresezi nimănui, plăcîndu-ți doar să te auzi vorbind, mai bine stai acasă !

Și că simultan cu derularea emisiunii TV, e nevoie ca în mijlocul grupului țintă să existe cîțiva specialiști în impact ai partidului care să ”verifice cutia de rezonanță”, adică să cuantifice eficiența mesajului asupra membrilor grupului țintă. Dacă ceva nu merge, trebuie făcute calibrări, repusă elipsa împrăștierii, de pe gard înapoi pe țintă. Abia după ce este refăcut mesajul politic urmează să se repete procedeul. Din păcate, impresia mea este aceea că liderii PSD trimiși de partid la TV au mers în ultimii doi ani la o șușă, povestindu-și mai mult aventurile din copilărie.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe