29 noiembrie 2014, 11:00

Ce trebuie să ştie un turist despre Rusia?

Ce trebuie să ştie un turist despre Rusia?

Până la sfârşitul anului mai este o lună, de aceea amatorii de turism din întreaga lume îşi programează deja călătoriile.

Turismul nu a fost anulat din cauza sancţiunilor. Rusia se aşteaptă şi ea la sporirea numărului de turişti din străinătate. Ei sunt atraşi de iarna rusească, de bucătăria tradiţională rusească, de programul cultural şi multe altele. Pentru străinii care vor să vină în Rusia, Agenţia de Turism din Moscova a publicat o broşură informativă despre unele lucruri specifice ruseşti.

În primul rând, mulţi străini care sosesc în Rusia de Crăciun află cu surprindere că data de 25 decembrie nu este sărbătorită în Rusia. Pentru ruşi, principala sărbătoare este Anul Nou, marcată în întreaga ţară în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie. Ortodocşii din Rusia sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie acasă, în mijlocul familiei.

În al doilea rând, atunci când ruşii se aşează la masă, ei stau mult timp, mai mult decât ar fi necesar. Felurile de mâncare sunt destul de multe, chiar prea multe. Băuturile alcoolice nu se beau fără să fie rostit un toast, se consideră o încălcare a tradiţiei. În timpul mesei se vorbeşte şi se glumeşte mult.

Străinii sunt surprinşi de atitudinea serioasă cu care sunt întâmpinaţi în hoteluri, restaurante, magazine. În broşură scrie că ruşii nu obişnuiesc să zâmbească unor persoane necunoscute. Se consideră că zâmbetul trebuie să fie sincer şi el este destinat prietenilor. Noua generaţie schimbă încet-încet această tradiţie. În ciuda unei atitudini reci, ruşii încep să se înţeleagă destul de repede cu persoane necunoscute, oferindu-le prietenia şi ajutorul.

Alte lucruri neobişnuite ar fi: unei chelneriţe trebuie să vă adresaţi cu cuvântul „domnişoară”. Oricărei persoane de sex feminin, cu excepţia unei bunicuţe bătrâne, trebuie să vă adresaţi cu „domnişoară”. În prezent, în Rusia este interzis fumatul în toate restaurantele, cafenelele şi barurile. Fumătorii trebuie să iasă afară să fumeze.

  •  
    şi distribuie pe