3 decembrie 2014, 13:47

Alegerile de la Chișinău marcate de o meteahnă balcanică, cu rădăcini adînci în România

Alegerile de la Chișinău marcate de o meteahnă balcanică, cu rădăcini adînci în România

Haosul înregistrat la secțiile de votare din diaspora în alegerile prezidențiale din România s-a repetat și în cazul alegerilor din R.Moldova. Numai că opoziția de la Chișinău n-a manipulat acest aspect folosindu-l ca declanșator al stării de nervozitate. Care numai în România s-a transformat într-o reacție emoțională, cu scopul răsturnării rezultatul votului.

Un anumit rol în propagarea reacției de indignare în rîndul românilor, între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din România l-a jucat postul Realitatea Tv, în special prin delirul patriotard al lui Rareș Bogdan. Realizatorul în cauză n-a pierdut ocazia de a comenta live consecințele votului din R.Moldova, într-o emisiune maraton, începută la orele 21.00 și terminată după orele 02.00.

Încă de la numărarea primelor rezultate parțiale, în studioul Realitatea Tv s-a instaurat o stare de panică, generată de o eronată interpretare, potrivit căreia PSRM şi PCRM ar fi avut împreună 43,4%, adică 51 de mandate de deputat din totalul de 101. Rareș Bogdan s-a dezlănțuit etichetînd PSRM drept partid anti-românesc, el fiind completat de directorul postului Realitatea Tv, Cosmin Horea Gușă care sugera că pierderea puterii în R.Moldova, de către actuala Coaliție de guvernare pro-europeană ar aduce atingere securității naționale a României. Prin aceasta, prezicătorul geostrateg Cozmin Guşă aproape că i-a detronat pe Silviu Brucan şi Virgil Măgureanu.

Explicația atitudinii părtinitoare, de diabolizare a PSRM, emanată chiar de la directorul postului Realitatea Tv, nu privește interesul național, cu care acesta pare că și-a manipulat publicul telespectator. Ci probabil propriile interese de afaceri. Actuala Coaliție de guvernare pro-europeană este compusă din trei partide : PLDM, PDM și PL. În calitate de consultant politic, începînd din septembrie 2010, Cozmin Guşă l-a consiliat pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, încă de la lansarea sa în politică. Ca finanțator și copreședinte al Partidului Democrat din Moldova ( PDM ), alături de Marian Lupu ( fost vicepreședinte al PCRM-ului lui Voronin ). Pe 28 noiembrie 2010 cînd s-au anunțat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din R.Moldova, PDM a avut 12,70%, obținînd 15 mandate de parlamentar. Plahotniuc a devenit prin ”sfaturile” date de Cosmin Gușă deputat și prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova .

Cu ce treburi s-a oprit Cosmin Gușă, în toamna lui 2010, tocmai la Chișinău, ducîndu-se țintă la Plahotniuc ? Postul de ştiri Publika Tv, instituţie despre care s-a spus că ar fi făcut parte din „Realitatea Media” a lui Sorin Ovidiu Vântu, s-a lansat pe piaţa media din R. Moldova la 7 aprilie 2010. Deși Evenimentul Zilei a afirmat că începînd din vara lui 2009, chiar postul Realitatea Tv al lui Vântu a avut serioase probleme financiare, care l-au împiedicat pe acesta să mai facă orice fel de investiție.

În mai 2011 autoritățile de la Chișinău au confirmat faptul că nu firmele lui Sorin Ovidiu Vântu dețineau Publika Tv, ci un cetățean moldovean. Pe surse, s-a vorbit despre omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Întîmplător sau nu, Cosmin Gușă a fost cel care a acordat consultanţă în procesul de realizare și funcționare, pentru o vreme a postului Publika Tv.

A cui, totuşi, este Publika TV?

Vladimir Plahotniuc, a devenit vizibil în lumea afacerilor cam prin 2000, odată cu numirea de către ministerul Industriilor din România în funcția de director general al Petrom-Moldova. Nu se știe cînd, cu cîți ani înainte a obținut Plahotniuc cetățenia română, întrucît şi-a schimbat de două ori identitatea în România, însă este cert că până în 2004, acesta a locuit oficial, ca cetăţean român, într-un bloc din cartierul rezidenţial Dorobanţi din Bucureşti. Deținînd și un pașaport eliberat de autoritățile din România pe numele de Vlad Ulinici.

Vladimir Plahotniuc, oligarh şi al treilea om în stat, are dublă identitate: una în Moldova, una în România

La momentul intrării în politică ( 2010 ), averea lui Plahotniuc era estimată la 300 de milioane USD. Printre active numărîndu-se banca comercială Victoriabank, cele mai luxoase hoteluri din Moldova ( Nobil și Codru ), posturile Tv ”Prime” și ”2 Plus”, postul de radio ”Prime FM” din R.Moldova.

Active de 70 de mil. de euro ale lui Plahotniuc, SECHESTRATE de justiţia olandeză // DOC

Cosmin Gușă și Realitatea Tv pot să doarmă liniștiți de sărbători, întrucît discipolul lor și-a reînoit imunitatea parlamentară și interesul de a finanța. Coaliția de guvernare pro-europeană de la Chișinău a obţinut 54 de mandate de deputat din totalul celor 101. PLDM 19.3% ( 23 mandate de deputat ), PDM 15.76% ( 19 mandate ), PL 9.38% ( 12 mandate ). În timp ce opoziția numită de Gușă ”anti-românească”, formată din PSRM 21.6% ( 26 mandate ) și PCRM 17.83% ( 21 mandate ).

"Compromisul trebuie să fie cuvântul cheie în negocierile de constituire a noii coaliţii proeuropene"

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe