4 decembrie 2014, 16:40

PSRM-ul lui Igor Dodon a cîștigat alegerile din R.Moldova cu sprijinul Bruxelles-ului

PSRM-ul lui Igor Dodon a cîștigat alegerile din R.Moldova cu sprijinul Bruxelles-ului

 

Este cunoscut faptul că toate țările care s-au aliniat la regimul de sancțiuni impus Rusiei, fie că sunt membre ale UE sau nu, au pierdut pe loc contractele prin care exportau produse alimentare în Rusia.

Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi negocieri pentru Extindere, a efectuat o vizită la Belgrad, imediat după cea pe care a făcut-o la Chișinău. Cu o zi înaintea vizitei în Serbia care a început pe 20 noiembrie 2014, Hahn a dat un interviu cotitianului sîrb Vecernie Novosti. În care l-a atenționat pe premierul Aleksandr Vucic că UE așteaptă ca Serbia să dea o dovadă imediată că respectă angajamentul ferm luat odată cu primirea statutului de candidat oficial pentru aderarea la UE.

Armonizîndu-și poziția cu UE în chestiunea sancțiunilor împotriva Rusiei dacă dorește să adere la Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că alegerea căii europene conduce la pierderea contractelor export pe piața rusă. Interviul lui Hahn a apărut cu 10 zile înainte de scrutinul electoral care s-a desfășurat în R.Moldova pe 30 noiembrie 2014.

Strategia de industrializare a României promovată de Nicolae Ceaușescu a constat în crearea de obiective industriale în fiecare județ al țării. Spre desosebire de Ceaușescu, conducerea URSS a ținut cont în programul de dezvoltare industrială a RSS.Moldovenești de faptul că Moldova nu dispune de resurse minerale.

În orizontul anilor `70, Moscova fiind nevoită să construiască obiectivele industriale într-o zonă a Moldovei, situată în imediata apropiere a unei căi facile de transport. Calea de transport optimă pentru materia primă ( minereul de fier de la Krivoi Rog ) și a cărbunelui ( extras din regiunea Donbass ) era cursul navigabil al Nistrului.

De aceea, intreaga industrie a RSS.Moldovenești a fost concentrată în Transnistria. Numai că din 1992, Transnistria s-a separat de R.Moldova. De aceea, economia R.Moldova se bazează pe agricultură și într-o mică măsură pe prelucrarea produselor vegetale și animale.

© http://ionsturzu.files.wordpress.com/2009/12/distributia-pe-activitati-economice-in-anul-2008-copy2.jpg

În 2013 și 2014 doar 29 % din produsele agricole ( produse vegetale, animale vii și alimente de origine animală ) exportate anual de R.Moldova, au avut piață de desfacere în UE. Piața CSI, adică cea rusească absoarbe 36,6% din produsele agricole ale R.Moldovei. Moldova mai exportă în Rusia produse ale industriei textile, băuturi alcoolice, zahăr, produse manufacturiere, etc .

Federaţia Rusă fiind pe prima poziţie, ca piață de desfacere pentru mărfurile moldoveneşti dar și în ceea ce privește importurile. Moldova importînd din Rusia 100% din gazele naturale necesare. Exportul lor în UE este un termen eufemistic, folosit de moldoveni pentru a omite să spună că de fapt e vorba, în proporție de peste 80 % de piața de desfacere românească. La care se mai adaugă Italia cu 7,6%, Germania cu 4,7% și Marea Britanie cu 4,3%.

Conform datelor culese de pe internet, președintele PSRM este Igor Dodon, doctor în știinţe economice, fost preşedinte al Bursei de Valori din Moldova, fost ministru al Economiei şi Comerţului. El este secondat de Zinaida Greceanîi, fostă șefă a Direcției generale pentru elaborarea și sinteza bugetului, fost director al Departamentului bugetului, fost ministru al Finanțelor și fost premier al Moldovei.

Dodon care pare cît se poate de român în gîndire, a făcut o analiză economică obiectivă a avantajelor și dezavantajelor aderării Moldovei la UE versus Uniunea Vamală cu Rusia și a ajuns la concluzia că cea din urmă reperzintă singura soluție viabilă în contextul dat. Ca economist versat, el știa că indiferent ce cale ar alege R.Moldova, din motive lesne de înțeles, România nu-și va închide niciodată piața de desfacere pentru moldoveni.

(foto) Deputații români din partidul pro-rusului Igor Dodon

Așa că Dodon care a beneficiat de un excelent strateg electoral, expert în comunicare, a sintetizat cît se poate de simplu această soluție în sloganul de campanie al PSRM : ”decît săraci în UE, mai bine prosperi în Uniunea Vamală alături de Rusia”. Campania PSRM promovînd puternic concluziile ce se trag pentru R.Moldova din interviul comisarului european pentru Politica de Vecinătate şi negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Adică alegerea căii europene, care implică alinierea la politica de sancțiuni economice impuse Rusiei, conduce la pierderea contractelor export pe piața rusă. Ca să fie și credibil, echipa de campanie i-a creat un colaj foto cu el și cu Vladimir Putin și a împînzit R.Moldova cu aceste postere.

© http://infomoldova.net/wp-content/uploads/2014/11/putin-dodon.hw1vd6ryuo.jpg

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe