5 decembrie 2014, 15:11

Cât investeşte Occidentul în proiectul ucrainean?

Cât investeşte Occidentul în proiectul ucrainean?

Occidentul sprijină toate evenimentele politice din Ucraina. Însă, în afară de sprijinul moral, nici Europa, nici SUA nu se grăbesc să investească miliarde de dolari şi euro în sprijinul economiei ţării.

Deja s-au alocat nişte bani, dar creditorii habar n-au unde au fost folosiţi, iar Kievul cere tot mai mult.

Oficialii europeni afirmă în discuţii anonime că autorităţile kievene îi manipulează pe partenerii occidentali. Cu doar jumătate de an în urmă, aceiaşi politicieni strigau la fiecare colţ că sunt gata să acorde Kievului miliarde de euro pentru a o salva. În prezent, Bruxelles-ul are impresia că Kievul abuzează de generozitatea lor. Una dintre problemele principale a fost intrarea urgentă pe pieţele europene a mărfurilor ucrainene fără perceperea de taxe vamale. Adică Ucrainei i s-a permis să facă comerţ din Vladivostok până la Lisabona fără să plătească taxe vamale. De astfel de facilităţi nu se mai bucură nimeni în Uniunea Europeană. Kievul cere încă două miliarde de euro de la UE, care a convocat o reuniune de urgenţă a Comisiei Europene, deoarece nu ştie la ce vor fi folosiţi aceşti bani şi cine îi va returna.

„Europa, ca şi alte ţări normale, au o atitudine sceptică faţă de cei care cer bani. În ceea ce priveşte Ucraina, acest scepticism este de înţeles. Europenii nu vor să sprijine proiecte care sunt din start nerentabile. Ucraina este în pragul default-ului şi nu are niciun program adecvat de ieşire din criză, iar toate estimările Uniunii Europene demonstrează că acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Iar fără Rusia este puţin probabil că se va întâmpla cândva. Prin urmare, cererea de bani provoacă reacţii negative”, declară analistul rus Roman Andreev.

De la începutul anului, Ucraina a primit 9 miliarde de dolari ajutor financiar. A plătit datoriile în valoare de 14 miliarde. În vistierie bani nu mai sunt, iar Kievul nu are cu ce trăi fără noi ajutoare.

Însă FMI a încetat să mai facă declaraţii pompoase despre eventuale împrumuturi. Nu se vorbeşte nimic despre noi credite, iar cu tranşele promise FMI este foarte precaut. Cel mai important este că lipsa de transparenţă în cazul folosirii banilor îi sperie pe investitori. Dacă FMI, Europa şi SUA ar vedea clar la ce sunt folosiţi aceşti bani, poate ar fi mai darnici. Dar deocamdată ei văd că Ucraina joacă un rol foarte confortabil al cerşetorului, nu al partenerului dispus să colaboreze.

  •  
    şi distribuie pe