8 decembrie 2014, 22:36

Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg, unul dintre cele mai vechi și mai mari muzee de arta din lume, celebrează 250 de ani de existență.

Ziua de naștere a Ermitajului este considerată ziua de 7 decembrie, când Biserica Ortodoxă din Rusia o prăznuiește pe Sfânta Ecaterina. Acest lucru este logic: existența instituției se datorează țarinei Ecaterina cea Mare.

Muzeul a început cu o colectie privată a împărătesei Ecaterina a II-a, care, la început, se afla în schitul palatului imperial (în traducere din franceză ermitage înseamnă schit).

Primele picturi au fost cumpărate de la Johann Ernst Gotzkowski, un nobil prusac și un mare iubitor de artă. În acest sens, există mai multe legende. Iar una dintre cele mai neobișnuite legende este cea potrivit căreia Ecaterina l-ar fi invitat pe Gotzkowski să joace o partidă și a pierdut. Pentru că nu a avut suma necesară, Gotzkowski a oferit mai multe picturi din colecţia sa. Numărul exact nu se cunoaște, dar se presupune că au fost 225.

Astfel, colecția inițială a fost formată din capodopere ale unor artisti precum Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Frans Hals, Raphael, și mulți alții, în principal tablouri de școală olandeză și flamandă din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Multe dintre aceste capodopere sunt expuse și astăzi în Muzeul Ermitaj, spune Irina Sokolova, specialist în pictura olandeză.

În 1769 a fost cumpărată din Dresda bogata colecție a contelui Bruhl, ministru saxon – aproape 600 de picturi, printre care Fuga în Egipt a lui Titian. Însă galeria de picturi a devenit impresionantă după ce Ecaterina cea Mare a cumpărat de la Paris, în 1772, colecția baronului Crozat. Este vorba de picturi ale maeștrilor italieni, francezi, flamanzi și olandezi din secolele XVI-XVIII: Sfânta familie de Rafael, Danae de Titian și noi picturi de Rembrandt, Rubens, Van Dyck.

Ermitajul a apărut datorită caracterului Ecaterinei, spune istoricul rus Aleksandr Kamenski. „Înființând Ermitajul, Ecaterina a II-a a pus bazele unei valoroase tardiții: viitorii monarhi ruși au completat colecția cu noi capodopere. Iar în 1852 a luat naștere Ermitajul Imperial, care și-a deschis pentru prima dată porțile publicului”.

  •  
    şi distribuie pe