11 decembrie 2014, 18:04

Metodele CIA nu sunt condamnate de toţi

Metodele CIA nu sunt condamnate de toţi

După divergenţe îndelungate, Comitetul pentru Servicii de Informaţii din Senatul american a publicat un raport din care reiese că, după 11 septembrie 2001, metodele de interogare ale CIA au devenit mai dure şi mai puţin eficiente decât se aştepta.

Din raport mai reiese că folosirea torturilor nu s-a redus la câteva excepţii. Este vorba despre folosirea conştientă şi sistematică a torturilor. Unii dintre deţinuţi, în urma traumelor, şi-au pierdut cunoştinţa sau prin intermediul torturilor cu apă au fost aduşi în pragul morţii. Ce rezonanţă a avut publicarea raportului? La această întrebare ne răspunde Wolfgang Richter, expert german în domeniul securităţii.

„Fireşte, sunt încălcări clare ale dreptului internaţional şi ale convenţiei împotriva torturilor. Totodată este vorba şi despre închisorile secrete, de exemplu, din Polonia şi România, unde s-au folosit aceste metode. Deţinuţii au fost ţinuţi închişi ani de zile fără o judecată corectă. Avem de-a face cu o încălcare a Acordului Internaţional privind Drepturile Omului. Este îngrijorător faptul că în SUA există voci care sprijină torturile. Sunt indignat de faptul că, în prezent, persoanele care i-au torturat pe deţinuţi sunt consideraţi patrioţi, demni de distincţii. Sunt convins că acest lucru nu se încadrează în sistemul de valori al comunităţii occidentale. Fireşte, în Germania lumea este indignată. Esenţa însăşi a raportului se cunoştea de mult timp, dar detaliile înspăimântă”.

Raportul a fost întocmit la sfârşitul anului 2012, dar a fost prezentat abia acum. Publicarea raportului în situaţia dată poate atrage după sine urmări negative pentru SUA, consideră Wolfgang Richter.

„Astfel de publicaţii nu apar niciodată la timp în niciun stat. În momentul de faţă, americanii întâmpină greutăţi în găsirea de aliaţi în Orientul Mijlociu pentru a lupta împotriva Statului Islamic. Fireşte, putem să afirmăm că folosirea torturilor nu a avut un caracter anti-islamic. Dar, în majoritatea cazurilor, au fost torturaţi musulmani”.

Potrivit datelor din raport, Guvernul şi Congresul SUA au fost induse în eroare în legătură cu amploarea situaţiei legate de deţinuţi. Raportul conţine aproximativ 6.000 de pagini. Au fost publicate doar 525 de pagini.

În declaraţiile sale privind raportul respectiv, Barack Obama a vorbit despre „erorile” care, acum, „trebuie să rămână acolo, unde le este locul – în trecut”. Vom trăi şi vom vedea…

  •  
    şi distribuie pe