12 decembrie 2014, 15:41

Raportul privind torturile CIA, un instrument de luptă politică internă în SUA

Raportul privind torturile CIA, un instrument de luptă politică internă în SUA

Directorul CIA, John Brennan, consideră că raportul Senatului american privind torturile nu trebuie să afecteze „încrederea” în instituţia pe care o conduce. „Noi prezentăm adevărul autorităţilor. Legitimitatea CIA este strâns legată de încredere. Nu ne putem permite să pierdem niciuna, nici alta”, a spus Brennan.

Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului SUA a publicat, marţi, un raport cu privire la abuzurile comise de CIA în perioada preşedinţiei lui George W. Bush. Este vorba, inclusiv despre acte de tortură. Potrivit raportului, deţinuţii au fost loviţi de pereţi, dezbrăcaţi, aruncaţi în apă rece, de asemenea a fost folosită muzica dată la maximum. În timpul sesiunilor de interogatoriu a fost utilizată pe scară largă simularea de înec – waterboarding- şi alte tehnici brutale pentru obţinerea de informaţii.

Chiar dacă raportul a fost publicat, va fi foarte greu de adus pe cineva în faţa justiţiei, consideră americanistul Dmitri Drobniţki. „Cei care au aplicat tehnici de interogare forţată au executat ordinele directe ale superiorilor săi. Pe 11 septembrie 2001 au avut atentatele, iar pe 27 septembrie a fost deja semnat de către George W. Bush un memorandum ce autoriza CIA să utilizeze aşa-numitele „tehnici de interogare forţată”. Persoanele care au executat ordinele directe ale superiorilor săi nu pot fi deferite justiţiei. Cine ar putea să sufere? Cred că actualul director CIA, John Brennan. El ar putea să fie demis, deoarece în perioada „respectivă” a fost unul dintre cei responsabili de elaborarea acestui program. Iată de ce Brennan apără activ CIA”.

Chiar şi aşa, apare următoarea întrebare: de ce raportul a fost publicat acum? Evident, răspunsul trebuie căutat în politica internă. Democratul Barack Obama a rămas, practic, fără niciun sprijin în Congres, unde majoritatea este deţinută de republicani. Iar George W. Bush a fost republican. Prin urmare, este un instrument de joc politic, consideră istoricul serviciilor speciale ruseşti Aleksandr Kolpakidi. „Este o lovitură dată republicanilor. Vom afla adevărul numai atunci când vor apărea contradicţii. Dacă elita este consolidată, adevărul nu-l vom afla. În toţi aceşti ani, până să ajungem într-o situaţie de criză, noi nu am ştiut ce se petrece în CIA”.

Nu este pentru prima dată când o anchetă e folosită în cadrul opoziţiei politice dintre democraţi şi republicani. S-a întâmplat şi în anii 1970, în perioada preşedinţiei republicanului Richard Nixon, spune Aleksandr Kolpakidi. „Tot democraţii au fost cei care declanşat o amplă anchetă în cadrul CIA – comisia senatorului Church în 1975 şi comisia Pike în 1977. Atunci au ieşit la iveală informaţii despre comiterea de către CIA a unor acţiuni ilegale: urmăriri, interceptări, ucideri, inclusiv în străinătate. Ulterior, însă, CIA a ieşit din zona de control public. Acest raport privind torturile CIA a fost publicat numai graţie situaţiei create în SUA”.

Ministerul rus de Externe subliniază că o astfel de stare de lucruri nu se leagă deloc de aspiraţia SUA către titlul de „etalon al democraţiei”.

  •  
    şi distribuie pe