12 decembrie 2014, 14:13

Rusia-India: parteneriat strategic

Rusia-India: parteneriat strategic

Companiile indiene vor fi incluse în proiectele de petrol şi de gaze ale Rosneft şi Gazprom în Arctica. Rusia şi India au ajuns la un acord în acest sens în timpul vizitei preşedintelui Putin la New Dehli. Mai mult, Rosneft va livra anual Indiei 10 milioane de tone de petrol.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a declarat că „Rusia este cel mai apropiat prieten al Indiei” şi un „partener strategic privilegiat”. La rândul său, Vladimir Putin a spus că aceasta este „formularea cea mai exactă care corespunde zilei de azi şi istoriei relaţiilor bilaterale”.

„Volumul schimburilor bilaterale a atins 10 miliarde de dolari în 2013, ceea ce nu este suficient. Am convenit să încurajăm companiile din ţările noastre să colaboreze mai strâns şi să folosească în mod activ monedele naţionale în schimburile bilaterale”.

Unul dintre cele mai importante acorduri semnate în timpul vizitei lui Vladimir Putin în India este cel cu privire la livrările de petrol. Rosneft va furniza anual Indiei 10 milioane de tone de petrol în următorul deceniu.

De altfel, relaţiile energetice ruso-indiene nu se referă doar la petrol, a subliniat Vladimir Putin. „Cu sprijinul Rusiei este construită centrala nucleară Kudankulam. Primul bloc energetic urmează să fie pus în funcţiune. În viitorul apropiat vor începe lucrările la cel de-al doilea bloc al centralei. Am convenit asupra construirii a peste 20 de reactoare nucleare în India, cooperării în domeniul construcţiei de centrale nucleare conform design-ului rusesc în terţe ţări, producţiei în comun de uraniu natural, producţiei de combustibil nuclear, gestionării deşeurilor. Aceasta este baza pe termen lung pentru a cooperarea reciproc avantajoasă în domeniul nuclear”.

De o importanţă fundamentală sunt acordurile referitoare la proiectele industriale comune, în special cel „cu privire la elicoptere”. India va produce şi va exporta elicoptere ruseşti Mi-17 şi Ka-226, construite atât pentru transporturi militare, cât şi civile.

Astfel, Rusia se înscrie perfect în concepţia actualului premier al Indiei, subliniază Aleksei Repik, preşedintele Asociaţiei „Business Russia”. „Premierul Modi a elaborat programul „Make in India” care prevede crearea de condiţii favorabile pentru investitori, iar investitorii interni pot profita deja de acest program pentru a intra pe piaţa profitabilă a Indiei - a treia economie din Asia. Partenerii noştri indieni spun că nouă ne reuşeşte să realizăm cu succes mega-proiecte şi nu numai în domeniul comerţului, ci şi în cel al investiţiilor comune”.

În căutarea de noi parteneri de afaceri în India au venit şi reprezentanţi ai Peninsulei Crimeea. Serghei Aksionov, liderul republicii ruse Crimeea, a spus că turismul este un domeniu prioritar pentru cooperare. De exemplu, el este convins că oamenii de afaceri indieni sunt interesaţi în construirea de hoteluri pe teritoriul Crimeii. Serghei Aksionov a mai spus că Legea cu privire la zona economică specială în Crimeea va oferi investitorilor, inclusiv celor din India, condiţii de muncă decente.

  •  
    şi distribuie pe