12 decembrie 2014, 18:54

Sprijinul militar acordat Kievului de către Washington va agrava conflictul în Ucraina

Sprijinul militar acordat Kievului de către Washington va agrava conflictul în Ucraina

Senatul american a adoptat un proiect de lege care oferă preşedintelui SUA dreptul să livreze Kievului echipament militar, în primul rând arme antitanc şi proiectile perforante.

Adoptarea documentului vine într-un moment în care în Ucraina s-a instaurat, cu greu, un armistiţiu. Pentru a doua zi consecutiv, militarii ucraineni nu au deschis focul asupra zonelor rezidenţiale din Donbass, iar forţele de autoapărare nu au deschis focul asupra poziţiilor militarilor ucraineni. Acest lucru oferă o şansă pentru stabilirea unui dialog politic între autprităţile de la Kiev şi sud-estul ţării.

Însă armistiţiul este unul foarte fragil. Orice provocări sunt extrem de periculoase. Dar anume asta fac partenerii americani ai Ucrainei. Senatorii din SUA au decis să sprijine autorităţile de la Kiev în intenţiile lor agresive şi au căzut de acord să ofere Ucrainei arme în valoare de 350 de milioane de dolari. Acest lucru ar putea fi un impuls spre agresivitate, în condiţiile în care ţara a fost obligată să semneze un acord de pace numai pentru că situaţia evolua după un scenariu negativ.

De altfel, nu este pentru prima data când SUA încearcă să influenţeze asupra situaţiei în Ucraina. Lovitura de stat armată din februarie a avut loc graţie sprijinului direct acordat de către Departamentul de Stat. Şi planul le-ar fi reuşit, dacă Donbassul nu s-ar fi revoltat împotriva schimbării forţate a guvernului de la Kiev. După ce noile autorităţi ucrainene au lansat un dialog cu sud-estul ţării, Washingtonul încearcă acum să pună piedici.

Pe lângă faptul că va livra echipament militar greu, SUA anunţă că Ucraina, Georgia şi Republica Moldova sunt aliaţi principali ai SUA, fără să fie membri NATO. Nu este greu de înţeles de ce America are nevoie de aceşti aliaţi slabi din punct de vedere militar, politic şi economic, spune politologul Andrei Suzdalţev.

„Oferind sprijin acestor ţări în confruntarea lor cu Rusia, Washingtonul împiedică dialogul lor cu Rusia. Desigur, armatele vor fi reînarmate, vor apărea baze militare americane. Formal, aceste zone nu fac parte din NATO şi americanii îşi vor putea permite prea multe, chiar şi fără acordul aliaţilor lor”.

  •  
    şi distribuie pe