13 decembrie 2014, 10:33

Ucraina îşi schimbă statutul

Ucraina îşi schimbă statutul

Săptămâna aceasta, Rada Supremă din Ucraina a propus trei proiecte de lege privind anularea statutului ţării de stat nealiniat.

Prin aceste măsuri, Ucraina vrea să-şi exprime dorinţa de a adera la NATO, pentru a fi şi mai aproape de autorităţile de la Washington şi Bruxelles. Statutul de stat nealiniat este prevăzut de legea referitoare la principiile politicii externe şi priorităţile intereselor naţionale ale Ucrainei.

Şeful centrului de analiză politică de la Institutul globalizării mişcărilor sociale, Mihail Neijmakov, se miră că autorităţile de la Kiev se încăpăţânează să nu bage în seamă că sunt pur şi simplu „date la o parte cu mătura” de la intrarea în NATO.

„Conducerea NATO a dat de înţeles în repetate rânduri că nu doreşte să vadă Ucraina în rândurile sale. Recent, în urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Alianţei a reiterat acest lucru”.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a explicat poziţia Alianţei: „Sunt posibile relaţii de parteneriat între Ucraina şi NATO, dar nu în calitate de membru”. Omologul său francez, Laurent Fabius, a menţionat că perseverenţa în această problemă, de care dau dovadă autorităţile de la Kiev, provoacă îngrijorare.

Viktoria Legranova, specialist în probleme de securitate internaţională, consideră că nu există condiţii pentru primirea Ucrainei în NATO.

„Eu cred că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică este de domeniul fantasticului. Împotriva acestui lucru se pronunţă şi ţările europene, şi americanii, care în prezent promovează formatul aşa numitei cooperări bilaterale”.

Deocamdată, ucrainenii intenţionează să modifice doar statutul ţării. Cine poate garanta faptul că, în dorinţa de a fi pe placul Vestului tolerant, ei nu vor merge mai departe?

  •  
    şi distribuie pe