14 decembrie 2014, 20:04

SUA, dispuse să continue cooperarea cu Rusia în cadrul Consiliului Arctic

SUA, dispuse să continue cooperarea cu Rusia în cadrul Consiliului Arctic

Statele Unite ale Americii sunt dispuse să continue cooperarea cu Rusia în cadrul Consiliului Arctic. Acest forum internațional a fost înfiițat în toamna anului 1996 și este format din opt țări (Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia și SUA) și Parlamentul European.

Reprezentantul special al SUA pentru Arctica, amiral Robert Papp, a spus, în timpul audierilor în camera inferioară a Congresului, că poate confirma pe deplin că administrația SUA promovează politica sancțiunilor față de Rusia din cauza crizei din Ucraina.

Amiralul spune că urmărește cu atenție evoluția situației la frontierele de nord ale Rusiei. „Activitățile pe care ei le desfășoară au legătură în mare parte cu faptului că aproximativ 4.000 mile de coastă se eliberează de gheață. Ei construiesc într-un ritm alert noi porturi și facilități pentru căutare și salvare pe mare. Unele dintre acestea ar putea avea destinație dublă - civilă și militară. Dacă noi am fi construit o bază a Pazei de Coastă în Barrow, atunci și despre noi s-ar fi spus că obiectul este cu dublă utilizare”, a spus Robert Papp.

Înainte să ocupe actuala funcție, el a fost șeful Pazei de Coastă a SUA. Continuându-și discursul, Robert Papp a spus că investițiile Rusiei în dezvoltarea rutei Mării Nordului „impresionează puternic”. El a reamintit că și SUA sunt interesate de acest coridor de transport. „Unele lucruri le privim cu scepticism, însă ei construiesc foarte corect facilități pentru salvare pe mare, de reacție la contaminarea mediului înconjurător”, a declarat amiralul american, referindu-se la Rusia.

El și-a exprimat disponibilitatea de a promova cooperarea internațională în Arctica, inclusiv cu Rusia, deoarece este „importantă pentru bunăstarea și securitatea regiunii arctice”. Robert Papp a spus că se pregătește să viziteze în curând Moscova și țările din Peninsula Scandinavă și a reamintit cu plăcere despre cooperarea cu partenerii ruși prin intermediul Pazei de Coaste a SUA.

  •  
    şi distribuie pe