14 decembrie 2014, 13:45

Salvatori de nota 10

Salvatori de nota 10

24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână. În acest regim s-au obișnuit să lucreze salvatorii de la Ministerul pentru Situații de Urgență al Federației Ruse.

Profesionalismul specialiștilor ruși și dorința lor de a sări în ajutor în orice moment este apreciată în întreaga lume: Cuba, Filipine, Serbia. Ei desfășoară activități pe o arie geografică extinsă.

Mecanismul de lucru al salvatorilor ruși este foarte simplu. Orice țară din lume, atunci când se confruntă cu o situație de urgență, solicită ajutor structurilor abilitate ale Organizației Națiunilor Unite. În unele cazuri, autoritățile pot cere ajutor apelând direct la Rusia. Până în prezent, nicio țară nu a fost refuzată de Moscova.

Salvatorii ruși sar imediat în ajutor. Ei sunt gata să ajute pe oricine, spune Serghei Șcetinin, președintele Comitetului Executiv al organizației publice Uniunea salvatorilor ruși. „Salvatorii noștri se deosebesc de colegii lor din străinătate prin umanismul și compasiunea de care dau dovadă. Ei sunt responsabili și au simțul datoriei foarte bine dezvoltat. De aceea salvatorii ruși lucrează 24 de ore din 24, contrar normelor de siguranță, de dragul salvării de vieți omenești. Nu contează dacă este vorba de americani, francezi, japonezi. Politica nu își are locul aici”.

Astfel, în 2011, salvatorii ruși au fost printre primii care au plecat în Japonia, acolo unde a avut loc un cutremur violent, urmat de tsunami. În 2010, salvatorii ruși au participat la operațiunile din Haiti. Anul trecut, două avioane cu salvatori ruși la bord au plecat spre Filipine, arhipelag devastat de taifunul Yolanda. Ultima operațiune la care au participat salvatorii ruși a fost cea din Serbia, afectată de indundații, când au fost evacuați peste 3.000 de oameni, printre care 600 de copii. Mai mult, Ministerul rus pentru Situații de Uregnță a livrat în această țară mai mult de 100 de tone de ajutor umanitar.

Nu există țară în lume în care salvatorii ruși să nu particiipe la diverse operațiuni. Despre reușitele lor vorbesc destul de puțin. Modestia este o altă caracteristică principală a salvatorilor ruși. Însă eforturile lor nu sunt zadarnice, spune Aleksandr Mihailov, membru al Consiliului privind politica externă și de apărare. „Oamenii salvați de băieții noștri, cei care au avut de suferit în urma unor dezastre naturale, situații de urgență, ei apreciază acest lucru”.

Recunoștința din partea oamenilor este cea mai bună recompensă. O spun chiar salvatorii ruși. Iar populația din Serbia și-a exprimat deja recunoștința față de ruși. Într-un mesaj adresat autorităților de la Moscova, Predrag Maric, adjunct al ministrului de Interne de la Belgrad, a declarat că nimeni în Serbia nu va uita curajul și generozitatea de care au dat dovadă salvatorii ruși.

  •  
    şi distribuie pe