15 decembrie 2014, 15:46

Suveranitatea Palestinei, măr al discordiei

Suveranitatea Palestinei, măr al discordiei

Consiliul de Securitate al ONU va examina săptămâna aceasta proiectul rezoluţiei cu privire la statul palestinian.

Anterior, majoritatea puterilor mari ale lumii s-au pronunţat pentru o soluţie pozitivă a acestei probleme.

Criza din Orientul Mijlociu trebuie să fie rezolvată cât mai repede, consideră ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Şi alţi jucători geopolitici împărtăşesc poziţia Rusiei. Europa se pronunţă ferm pentru susţinerea dreptului palestinienilor la autodeterminare, ceea ce creează tensiuni între Lumea Veche şi Lumea Nouă. În cazul de faţă, politicienii europeni nu pot proceda în alt fel, afirmă expertul rus, Dmitri Mariasis.

„Europa sprijină o asemenea poziţie deoarece multe puteri europene au o minoritate musulmană destul de numeroasă. Ea influenţează politica statelor sale. Politicienii europeni mizează pe voturile arabilor europeni şi trebuie să ia în considerare poziţia lor”.

Până de curând, Casa Albă a promovat activ interesele Israelului. În ultimul timp, se poate spune că relaţiile dintre cele două state s-au răcit. Majoritatea experţilor sunt de părere că ostilitatea personală dintre preşedintele Obama şi premierul Netanyahu a jucat un rol important în această problemă.

Iată opinia expertului Irina Zviaghelskaia de la Institutul de Studii Orientale pe lângă Academia Rusă de Ştiinţe: „Un rol important îl joacă viziunile diferite asupra perspectivei evoluţiei situaţiei în Orientul Mijlociu. Guvernul Netanyahu a fost destul de reticent în ceea ce priveşte reglementarea problemei palestiniene, practic, a blocat toate tentativele secretarului de stat american, John Kerry, cu privire la reluarea procesului de pace, torpilând politica americană în regiune. În această situaţie, relaţiile nu sunt nicidecum ideale”.

Este evident faptul că un consens în problema palestiniană nu a fost şi nu va fi. Palestinienii insistă asupra examinării documentului până la sfârşitul anului curent, iar ţările arabe cer Statelor Unite să nu utilizeze dreptul de veto în timpul votării. Diplomaţii europeni discută despre posibilitatea pregătirii unui proiect de rezoluţie alternativ.

La rândul său, Israelul refuză să respecte această rezoluţie deoarece, potrivit israelienilor, „ea va duce la apariţia islamiştilor radicali în suburbiile Tel Aviv-ului”. Israelul nu acceptă propunerea ca statul palestinian să fie creat pe teritoriile ocupate de Israel în 1967 (Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est).

  •  
    şi distribuie pe