16 decembrie 2014, 22:05

FMI în Ucraina: Unde sunt banii?

FMI în Ucraina: Unde sunt banii?

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vor să vadă rezultatele reformelor din Ucraina în termen de şase luni. Potrivit politicienilor europeni, este vorba despre domeniile securităţii şi economiei ţării.

Între timp, noul Guvern de la Kiev a elaborat o „foaie de parcurs” pentru reforme. Experţii spun că documentul nu prevede niciun fel de măsuri concrete pentru ieşirea din criză a Ucrainei.

„Foaia de parcurs” a reformelor ucrainene enumeră schimbările care ar trebui să vizeze aproape toate aspectele vieţii publice. Se credea că documentul va cuprinde măsuri radicale. Însă, în cele din urmă, documentul conţine doar planuri nerealiste sau greu de rezolvat.

Andrei Suzdalţev, expert la Şcoala Superioară de Economie. „Ţara se află în război, într-o criză economică profundă, PIB-ul a scăzut cu 7-8%, miliarde de dolari sunt cheltuiţi pentru a sprijini moneda naţională – grivna, dar nu interesează pe nimeni. De unde vor fi luaţi banii pentru realizarea reformelor?”

Delegaţia FMI a efectuat o evaluare a Guvernului Iaţeniuk. Rezultatele sunt dezamăgitoare: Ucraina nu a reuşit să realizeze multe dintre reformele recomandate de FMI. Chiar şi aşa, Kievul găseşte deocamdată fondurile necesare. Astfel, în zilele următoare va fi semnat un acord de împrumut între Ucraina şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 200 de milioane de euro. Banii urmează să fie alocaţi pentru refacerea infrastructurii din Donbass. Însă, cele mai afectate sunt zonele aflate sub controlul forţelor de autoapărare. Pentru ca autorităţile de la Kiev să refacă Donbassului trebuie să continue luptele şi să elibereze teritoriul de sub controlul forţelor de autoapărare. Acest lucru înseamnă, însă, continuarea războiului. Iar 200 de milioane de euro este o sumă microscopică, deoarece oraşe întregi au fost distruse în Donbass.

Integrarea europeană a Ucrainei costă scump Occidentul. Până şi preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat, recent, că sprijinul financiar acordat Ucrainei este o risipă de bani. Ucraina a primit mai multe tranşe pentru achitarea parţială a datoriilor, realizarea reformelor şi dezvoltarea democraţiei. Şi, unde sunt banii?

  •  
    şi distribuie pe