16 decembrie 2014, 17:11

Ţiţeiul, armă geopolitică de distrugere în masă

Ţiţeiul, armă geopolitică de distrugere în masă

Cotaţia petrolului a atins un nou nivel minim. Experţii susţin că preţul ţiţeiului va urca foarte curând după ce va atinge cel mai redus nivel.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut marţi sub 60 dolari barilul. În opinia unor analişti, preţul petrolului a scăzut dincolo de ceea ce ar fi dictat fundamentele de piaţă.

Rustam Tankan, expert principal la Uniunea de Petrol şi Gaze din Rusia: „Din păcate, există factori greu de controlat din exterior. În primul rând, Statul Islamic care vinde petrol pe piaţa mondială la preţul de 50 de dolari barilul. Rebelii vând petrol furat ca să îşi cumpere armament. Al doilea factor îl constituie războiul preţurilor declanşat de Arabia Saudită împotriva petrolului de şist american. Aceste procese contribuie la scăderea preţurilor. În ceea ce priveşte Statul Islamic, americanii vor opri contrabanda cu ţiţei din zonele capturate de rebeli. Iar saudiţii nu vor accepta preţurile scăzute o lungă perioadă de timp. În viitorul apropiat, cotaţiile petrolului vor începe să crească”.

Economiile unor ţări în curs de dezvoltare, inclusiv, pe lângă Rusia, Iranul, Venezuela, Ecuadorul, Nigeria, Algeria, depind în mod direct de preţul înalt al petrolului. Ele cer monarhiilor din Golful Persic să reducă producţia. Acestea, însă, nu par să cedeze. Ele, fireşte, depind în totalitate de petrol.

Chiar şi aşa, potrivit majorităţii experţilor ruşi, preţul petrolului va reveni la 80 de dolari barilul în 2015. Ţiţeiul nu poate rămâne atât de ieftin în secolul al XXI-lea, spune Marsel Salihov, şeful Departamentului Economie la Institutul de Energetică şi Finanţe din Rusia. „Tendinţa pe termen lung este de creştere a preţurilor, reieşind din costurile de producţie şi a altor condiţii geologice şi climatice. Proiectele demarate pe platforme continentale nu pot fi realizate la preţul de 70 de dolari barilul. Pentru economiile în creştere nu va fi suficient petrol, iar preţurile ar putea creşte dublu”.

Piaţa energetică, la fel ca orice altă piaţă, este ciclică şi asupra ei influenţează cu siguranţă factorii geopolitici. În prezent politica dictează tonul economic. Principalii actori acţionează în mod deliberat împotriva pieţei. Însă, instinctul de autoconservare îi va obliga în curând să acorde prioritate bunului simţ şi raţionalităţii.

  •  
    şi distribuie pe