18 decembrie 2014, 12:00

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, răspunde în direct la întrebările ziariştilor. Este a zecea conferinţă de presă anuală a preşedintelui rus, la care au fost acreditaţi 1.260 de reprezentanţi ai mass-media ruseşti şi străine. Principalele teme ale conferinţei de presă, susţinută de preşedintele Putin, sunt economia Rusiei, inclusiv situaţia legată de rublă, relaţiile dintre Rusia şi Ucraina şi situaţia internaţională.

Problema nucleară iraniană este aproape de rezolvare. Autorităţile de la Teheran dau dovadă de o mai mare flexibilitate, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Eu nu pot să înţeleg de ce nu a fost încă semnat acordul final cu privire la programul nuclear iranian. Sper că acest lucru se va întâmpla în curând”, a spus liderul rus. Preşedintele Putin a mai afirmat că Federaţia Rusă depune eforturi pentru sporirea comerţului cu Iranul.

***

SUA creează o amenințare la adresa Rusiei, dislocând sistemul de apărare antirachetă în Europa de Est, a declarat președintele, Vladimir Putin.

El a reamintit că SUA dislocă elementele acestui sistem nu numai în Alaska, ci și în Europa: în România și Polonia. „Chiar lângă noi”, a declarat președintele.

De asemenea, Vladimir Putin a declarat că bugetul Ministerului rus al Apărării va crește și anul viitor se va ridica la 50 de miliarde de dolari. Totodată, el a subliniat că bugetul Pentagonului este de 575 de miliarde de dolari.

Președintele a declarat că Rusia nu duce o politică agresivă. Potrivit lui, Rusia are două baze militare în străinătate unde amenințarea teroristă este foarte mare: în Kârgâzstan și în Tadjikistan.

Vladimir Putin a reamintit că zborurile bombardierelor strategice ale Forțelor Aeriene ale Rusiei au început cu câțiva ani în urmă, în timp ce avioanele americane nu au încetat niciodată patrularea.

***

Adevărul în situația cu conflictul ucrainean este de partea Rusiei și nu a Occidentului, a declarat Vladimir Putin.

Potrivit lui, dacă Occidentul ar fi cerut la timp organizatorilor loviturii de stat din Ucraina să mențină ordinea, atunci nu ar fi avut loc un război civil.

Vladimir Putin a adăugat că poziția Rusiei a fost de la bun început bine gândită și obiectivă.

În plus, președintele consideră că Rusia apără cu fermitate interesele sale naționale și acest lucru provoacă nemulțumirea partenerilor occidentali. Vladimir Putin a subliniat că Rusia este dispusă să dezvolte relații normale cu Occidentul în sfera securității, luptei împotriva terorismului, neproliferării armelor nucleare și drogurilor.

***

Autoritățile rusești nu intimidează oamenii care se declară împotriva politicii lor, a declarat președintele Vladimir Putin.

El consideră că linia dintre opoziție și „coloana a cincea” este subțire. Potrivit președintelui, opoziția chiar și foarte dură, luptă în cele din urmă pentru interesele țării sale. Iar „coloana a cincea” sunt oameni care îndeplinesc ceea ce este dictat de interesele altui stat.

***

Președintele rus, Vladimir Putin consideră că situația actuală din economia țării s-a înrăutățit doar cu un sfert din cauza sancțiunilor occidentale introduse împotriva Rusiei.

Potrivit lui, ele nu sunt o plată pentru aderarea Crimeii. „Aceasta este o plată pentru dorința noastră firească de a supraviețui ca stat”, a spus Vladimir Putin. Președintele a reamintit că după destrămarea URSS, Rusia s-a deschis în fața partenerilor occidentali, iar în schimb a primit „un sprijin direct și total al terorismului din Caucazul de Nord”.

Putin a reamintit despre entuziasmul cu care Rusia s-a pregătit în vederea Jocurilor Olimpice de la Soci, pentru a dărui o sărbătoare sportivă întregii lumi și despre tentativele fără precedent de a împiedica desfășurarea lor întreprinse de o serie de politicieni din diferite țări.

***

Într-o perspectivă apropiată, Europa nu va găsi un furnizor mai ieftin și mai fiabil decât Rusia, a declarat Vladimir Putin.

Potrivit lui, posibilitatea creării unui centru european de gaze la granița dintre Turcia și Grecia va depinde de dorința UE. La rândul său, Rusia este dispusă să acționeze în această direcție, a subliniat Putin.

De asemenea, el s-a referit la problema livrărilor de gaze rusești către China. Președintele a declarat că contractul cu China nu este neprofitabil pentru nici una din părți, chiar și în pofida unor înlesniri reciproce.

Gazprom și compania chineză CNPC au semnat în luna mai un contract de 30 de ani care prevede livrarea din Rusia în China a 38 de miliarde de metri cubi de gaze anual pe ruta de est.

***

Vladimir Putin a declarat că Rusia este dispusă să fie mediator pentru începerea unui dialog în Ucraina între părțile aflate în conflict.

Potrivit lui, criza din Ucraina trebuie să fie soluționată prin mijloace politice cât mai repede posibil.

Președintele a relevat că blocada economică a Donbassului este o cale dăunătoare pentru statalitatea Ucrainei. El a relevat că această cale nu are un viitor și va aduce numai prejudicii poporului ucrainean.

Șeful statului a subliniat că Rusia va continua să acorde ajutor umanitar Donbassului. Și dacă Kievul dorește să restabilească pacea, el trebuie să respecte interesele locuitorilor acestei regiuni.

***

Președintele rus, Vladimir Putin a numit justă poziția dură a Moscovei în ce privește diverse crize internaționale, inclusiv ucraineană.

Potrivit lui, ea trebuie să dea de înțeles partenerilor străini că trebuie să fie edificat un spațiu umanitar general de securitate.

Așa a comentat președintele rus cuvintele unui jurnalist referitoare la faptul că anul acesta în decurs de câteva săptămâni a fost creat un zi de neîncredere, suspiciune și înstrăinare între Rusia și o serie de alte state.

Vladimir Putin consideră că principala problemă din relațiile internaționale este aceea că partenerii nu s-au limitat doar la construirea unor ziduri și se simt imperiu.

„Avansarea NATO spre Est, sistemul de apărare antirachetă – oare toate acestea nu sunt un zid?”, a spus el.

***

Este posibilă o scădere continuă a prețurilor la petrol, însă autoritățile rusești vor încerca să îndeplinească toate obligațiile sociale, a declarat Vladimir Putin.

Potrivit lui, volumul rezervelor disponibile în economia rusă va permite conducerii țării să îndeplinească toate obligațiile sociale. Vladimir Putin a reamintit că rezervele Băncii Centrale a Rusiei se ridică la 419 miliarde de dolari.

Președintele consideră că situația actuală din economia Rusiei s-a format sub influența unor factori economici externi, în primul rând prețurile la hidrocarburi.

***

În cele mai rele circumstanțe, Rusia va avea nevoie de 2 ani pentru a depăși criza, a declarat președintele Vladimir Putin.

Dacă situația din economia rusească se va înrăutăți, va trebui să fie corectate planurile, a declarat el. În același timp, Vladimir Putin și-a exprimat speranța că tendința de scădere a ratelor de schimb valutar și consolidare a rublei vor continua. Potrivit lui, pentru aceasta, autoritățile planifică să aplice măsurile, care au fost folosite cu succes în anul 2008.

***

Vladimir Putin a început conferința de presă anuală cu o trecere în revistă a indicilor economici ai țării în anul 2014.

Potrivit lui, creșterea produsului intern brut în 10 luni poate fi de 0,7-0,6%. De asemenea, Vladimir Putin a declarat că surplusul comercial al Rusiei a crescut cu 13,3 de miliarde de dolari și a ajuns la 148,4 miliarde de dolari.

  •  
    şi distribuie pe