18 decembrie 2014, 19:17

Rusia îşi va relua creşterea economică în doi ani

Rusia îşi va relua creşterea economică în doi ani

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut la Moscova a zecea conferinţă de presa anuală cu jurnaliştii ruşi şi străini. Economia a fost una dintre temele centrale ale discuţiei.

Conferinţa de presă a şefului statului rus a început cu constatarea unui fapt evident: economia rusă trece prin momente grele. În opinia preşedintelui Putin, această situaţie dificilă a fost provocată, în primul rând, de factori externi, inclusiv pentru că nu a fost diversificată suficient economia.

Nu am reuşit să facem tot ceea ce ne-am propus, nu am diversificat economia noastră în ultimii 20 de ani. Acest lucru a fost destul de dificil, dacă nu chiar imposibil, având în vedere, în acest caz, conjunctura economică externă favorabilă, când oamenii de afaceri investeau în principal în domenii care aduc profituri maxime şi rapide. A fost destul de dificil să reconstruim acest mecanism, însă acum situaţia s-a schimbat dramatic”.

Situaţia actuală din economia Rusiei a fost provocată nu doar de acţiunile răuvoitorilor occidentali. În opinia preşedintelui, problema nu este Crimeea. „Ceea ce noi apărăm este independenţa noastră, suveranitatea noastră şi dreptul nostru la existenţă”.

Cu alte cuvinte, problemele economice actuale din Rusia se datorează, în mare parte, unor provocări interne, a căror severitate a coincis cu alţi factori negativi, printre care şi scăderea preţului petrolului. Preşedintele rus nu a exclus în această situaţie coincidenţa intereselor SUA şi ale principalelor ţări producătoare de ţiţei.

Totodată, Vladimir Putin admite că trendul descendent va continua şi în viitor. Cu toate acestea, el este sigur că economia Rusiei se va adaptă, dar nu a putut spune exact când se va întâmpla acest lucru.

Ieşirea din această situaţie este inevitabilă. Economia Rusiei va continua să crească şi va ieşi din criză. Problemele ar mai putea dura doi ani, în cel mai pesimist scenariu, dar după aceea creşterea este inevitabilă. Situaţia s-ar putea remedia mai devreme - la mijlocul sau la sfârşitul anului viitor. Nimeni nu poate spune exact”.

Reorientarea Rusiei către Est nu are nicio legătură cu politica, ci cu economia. „Regiunea Asia-Pacific se dezvoltă mai rapid decât restul lumii. Apar noi oportunităţi. Necesitatea de resurse energetice pentru China, India, Japonia şi Coreea de Sud creşte furtunos. De ce trebuie să renunţăm la acest lucru?

Preşedintele Vladimir Putin a menţionat că responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în ţară revine şefului statului şi că el nu intenţionează să respingă această responsabilitate. Iar politica macroeconomică corectă şi fondurile de rezervă  pentru îndeplinirea obligaţiilor sociale îl face să privească viitorul cu încredere. Acest lucru este, în opinia şefului statului, „poliţa de asigurare” pentru Rusia.

  •  
    şi distribuie pe