18 decembrie 2014, 20:48

Vladimir Putin, despre interesele naţionale, zidurile Kremlinului şi poporul rus

Vladimir Putin, despre interesele naţionale, zidurile Kremlinului şi poporul rus

„Zidurile” dintre Rusia şi Occident, soluţionarea crizei din Ucraina, dezvoltarea relaţiilor cu Iranul sunt doar câteva dintre subiectele de politică externă care au făcut obiectul discuţiilor în cadrul conferinţei de presă anuale a preşedintelui Rusiei.

Vladimir Putin a răspuns mai bine de trei ore la întrebările jurnaliştilor ruşi şi străini. Noile „ziduri” între Rusia şi Occident au început să fie construite nu acum. Zidul Berlinului a căzut în urmă cu 25 de ani, însă Vestul a început imediat să ridice noi obstacole, virtuale. Încălcând toate acordurile, NATO a început imediat să se extindă spre Est, a spus preşedintele rus.

Astăzi Rusia nu atacă Occidentul, aşa cum încearcă să prezinte lucrurile Washingtonul şi Bruxellesul, acuzând neîntemeiat Moscova de intensificarea tensiunilor militare. Rusia are doar două baze militare în vecinătatea apropiată, în timp ce baze militare americane, inclusiv arme nucleare, sunt desfăşurate în întreaga lume. Chiar şi aşa, ţara îşi apăra cu înverşunare interesele.

Tocmai acest lucru, dar nu reunificarea Crimeei cu Rusia, a provocat criza actuală în relaţiile cu Occidentul, a subliniat Vladimir Putin. „Am auzit în repetate rânduri din partea unor oficiali: e nedrept că întreaga Siberie, cu toate bogăţiile pe care le are, aparţine Rusiei. Dar să rupi Texasul de la Mexic este corect? Faptul că noi suntem stăpâni pe propriul pământ, asta este nedrept? Problema nu este Crimeea. Ceea ce noi apărăm este independenţa noastră, suveranitatea noastră şi dreptul nostru la existenţă. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l înţelegem”.

Sistemul american antirachetă în Europa de Est reprezintă în continuare o ameninţare la adresa Rusiei. SUA sunt cele care s-au retras în mod unilateral din Tratatul privind apărarea antirachetă (ABM), care este, fără îndoială, una dintre pietrele de temelie ale întregului sistem de securitate internaţională. Acum Washingtonul desfăşoară aceste elemente ale apărării antirachetă nu numai în Alaska, dar şi în Europa: România, Polonia, „chiar la graniţa cu Rusia”, a declarat preşedintele.

În ceea ce priveşte criza ucraineană, originea ei se află în lovitura de stat de la Kiev, a subliniat liderul rus. Problema constă în faptul că, după această lovitura de stat (iar aceasta a fost cu adevărat o lovitură de stat armată), o parte a ţării s-a pronunţat împotriva unui astfel de scenariu. Kievul nu a considerat necesar să lanseze un dialog cu cei care nu sunt de acord, a spus Vladimir Putin.

În loc să demareze un dialog politic, au intrat în acţiune forţele de ordine, poliţia. Când au văzut că nu le iese nimic, au început să folosească armata. Când nici acest lucru nu le-a reuşit, au decis să instituie o blocadă economică. Sper că vom reuşi, iar noi suntem dispuşi să participăm în calitate de mediator, să lansăm un dialog politic direct şi, prin aceste mijloace, să rezolvăm situaţia până când va fi restaurat un spaţiu politic unic”.

Toate tentativele de a exercita presiuni asupra Kievului sunt lipsite de perspectivă, a subliniat şeful statului rus.

Răspunzând unei întrebări adresate de către un jurnalist iranian, Vladimir Putin a promis că Rusia va lucra împreună cu Teheranul asupra soluţionării dosarului nuclear iranian. Preşedintele a menţionat că partea iraniană dă dovadă de flexibilitate şi şi-a exprimat speranţa că acordul final cu privire la programul nuclear va fi semnat în viitorul apropiat. Şi, în curând, se vor produce schimbări semnificative în relaţiile economice dintre cele două state.

Vladimir Putin a fost întrebat dacă nu se teme de lovituri de palat. Preşedintele a spus că „noi nu avem palate, aşa că nu pot să apară lovituri de palat. Avem Kremlinul, iar acesta este bine apărat!”. Deşi, fundamentul stabilităţii nu constă în aceasta, ci în sprijinul poporului rus.

  •  
    şi distribuie pe