19 decembrie 2014, 17:12

Tragedia Donbassului, ţinută sub tăcere

Tragedia Donbassului, ţinută sub tăcere

Şcoli, biserici, spitale distruse…aceasta este, în prezent, imaginea tristă a multor oraşe din Donbass.

Cum trăiesc oamenii în ruine? Bombardamentele asupra populaţiei şi care distrug infrastructura Donbassului răsună şi în centrul Europei, însă presa italiană ţine sub tăcere acest lucru. Pentru a clarifica această situaţie, am luat legătura cu Eliseo Bertolasi, martor al evenimentelor din Donbass, colaborator la Şcoala Superioară de Geopolitică şi ştiinţe adiacente, antropolog. El se află în Donbass şi ne-a acordat un interviu prin telefon.

Vă aflaţi în Donbass de câteva zile, ce puteţi relata?

Într-adevăr, am sosit în urmă cu câteva zile şi am fost deja în câteva oraşe din regiunea Lugansk. Am fost la Lugansk, Pervomaisk şi Novosvetlovka, un oraş la 10 kilometri distanţă de Lugansk”.

Care este situaţia? Bombardamentele continuă sau părţile respectă armistiţiul?

„Pe 15 decembrie, în a doua jumătate a zilei, atunci când am fost la Lugansk, am auzit tiruri de artilerie care au continuat o oră. Oamenii vor ca pacea să fie instituită cât mai repede, ei nu cred că războiul va înceta în curând. La Lugansk, viaţa pare să intre pe un făgaş normal, însă la sate este foarte greu: totul este distrus, afară este iarnă. Oamenii trăiesc, în general, din ajutoarele umanitare trimise de Moscova. Kievul a oprit plata pensiilor şi a subvenţiilor, de aceea, cazacii din batalionul umanitar deschid puncte de distribuire a ajutoarelor, unde oamenii pot să primească alimente şi medicamente, şi încearcă să-i susţină pe oamenii care suferă de pe urma războiului. La noi vin femei, bătrâni, copii…Se creează impresia că întreaga regiune trăieşte în regim de mobilizare, toţi încearcă să se ajute reciproc”.

Care este situaţia la sate? Populaţia de la sate iese în stradă? Cum trece o zi în condiţiile desfăşurării războiului?

La Pervomaisk şi Novosvetlovka poţi vedea foarte puţini oameni pe străzi. Majoritatea lor s-au refugiat în Rusia după începerea operaţiunii militare. În general, au rămas bătrâni şi invalizi care se deplasează cu greu. Ei trăiesc într-o sărăcie deplină şi aşteaptă ajutor de la cazaci. Am fost la spitalul din Novosvetlovka, mai precis, la ce a mai rămas din el. Medicul cu care am discutat a vorbit cu lacrimi în ochi despre ceea ce s-a întâmplat. Localnicii numesc „drumul vieţii” şoseaua care trece prin localitate şi uneşte Luganskul cu Rusia. Datorită acestui lucru, mulţi localnici s-au putut refugia în Rusia şi ajutoarele umanitare din Moscova vin pe acest drum.

Vara, armata ucraineană a încercat să blocheze şoseaua şi a înconjurat localitatea. Ulterior, forţele de autoapărare din Doneţk au contraatacat, iar trupele ucrainene s-au retras. Şoseaua a fost închisă. Asediul localităţii Novosvetlovka a continuat o lună. Ceea ce am văzut aici este îngrozitor: spitalul, şcoala, casa de cultură, conducta cu apă au fost distruse. S-a tras chiar şi asupra bisericii!”

Nu au fost cruţate nici şcoala şi nici biserica. Ce aţi simţit văzând toate acestea?

„Nu pot exprima în cuvinte. Am fost cuprins de groază. Presa italiană nu relatează nimic despre acest război, însă de aici şi până în Italia sunt numai trei ore de zbor. Oraşe, căi de comunicaţii, totul este distrus, oamenii sunt bombardaţi şi despre acest lucru nu se spune nici un cuvânt. Secţii întregi ale spitalului în care am fost sunt distruse. Practic, din spital nu a mai rămas nimic. Este ceea ce am văzut”.

Să punem punctul pe „i” pentru că jurnaliştii greşesc deseori. Cine, concret, a aplicat lovituri? Ce spun localnicii după bombardamente?

„Novosvetlovka este situată pe şoseaua care a fost închisă de militarii ucraineni. Totul a fost distrus de militarii ucraineni. Localnicii spun că batalioanele Gărzii Naţionale sunt mult mai rele decât militarii. Ele sunt nemiloase cu populaţia. Acestea sunt faptele. Atunci când mi se spune că apărătorii Luganskului trag asupra lor înşişi ca să acuze Kievul, este caraghios. Cei care cred în asemenea poveşti să meargă singuri acolo şi să vadă ce se întâmplă”.

  •  
    şi distribuie pe