19 decembrie 2014, 15:28

Ucraina, scoasă la vânzare: Promisiunile deşarte ale Maidanului

Ucraina, scoasă la vânzare: Promisiunile deşarte ale Maidanului

Triumfătorii Maidanului şi-au consolidat puterea şi intenţionează să ţină sub control 45 de milioane de oameni.

Desemnarea miniştrilor şi primele decrete ale noului Guvern demonstrează că Poroşenko şi Iaţeniuk sunt hotărâţi să apere interesele militare şi financiare ale Occidentului. În anul ce se încheie, situaţia ucrainenilor nu s-a îmbunătăţit, iar corupţia continuă să prospere.

După victoria obţinută la alegerile din noiembrie, prim-ministrul Iaţeniuk a început tratamentul cu „terapia de şoc”. În prima sa cuvântare rostită în faţa Parlamentului nou ales pe 2 decembrie, el a promis că dinamica negativă se va menţine cel puţin şase luni.

Potrivit planului propus de Iaţeniuk, o parte din atribuţii vor fi transferate de la guvernul central la cele regionale. De asemenea, se aşteaptă modificări în Codul Fiscal şi reducerea bugetului.

Măsurile de austeritate includ privatizarea căilor ferate şi a sectorului rutier. Valeri Voşcevski, ministrul adjunct pentru Infrastructură, consideră că aceste măsuri vor ajuta la combaterea corupţiei. Noii miniştri-legionari îl vor ajuta pe Iaţeniuk să vândă bunurile ucrainene investitorilor de peste ocean: Natalia Iaresko, ministrul Finanţelor, şi Aivars Abramavicius, ministrul Economiei.

Carierea Nataliei Iaresko a început în Ministerul de Externe al Statelor Unite, ca şef al departamentului economic pe lângă Ambasada SUA în Ucraina (1992-1995). Ulterior, ea a fost numită în postul de şef al companiei de investiţii Horizon Capital, în acelaşi timp, controlând fondul WNISEF cu o cifră de afaceri de 150 de milioane de dolari.

În timp ce lucra la Horizon Capital şi WNISEF, Natalia Iaresko a contribuit la participarea financiară occidentală în economia ucraineană. Imediat după ce a ocupat scaunul ministerial, ea a promis „o scădere semnificativă a cheltuielilor bugetare”. Fără îndoială, această măsură va aduce profituri mari investitorilor săi.

Abramavicius şi-a început cariera în Lituania. După o scurtă activitate la Hansbank, el a lucrat la firma privată de investiţii East Capital, care în 2012 a investit în Ucraina peste 100 de milioane de dolari.

Investiţiile ambelor firme au început să aducă profit, mai ales în acum, când partenerii lor se află în Guvernul ucrainean.

„Situaţia economică în Ucraina este groaznică, mult mai gravă decât ne-am putea închipui”, afirmă David Mandel, profesor la Universitatea din Montreal. „PIB-ul a scăzut sub nivelul anului 2008, când s-a declanşat criza financiară mondială, şi continuă să scadă. Premierul Iaţeniuk a început să transpună în viaţă măsurile sale nepopulare de austeritate, care vor lovi cel mai puternic în oamenii care şi aşa se confruntă cu greutăţi din cauza concedierilor”.

Se creează impresia că, pentru SUA şi UE, problemele legate de corupţia din Ucraina nu sunt legate de existenţa ei, ci de faptul că „alte persoane” au profitat de pe urma ei. Profesorul Mandel consideră că, în pofida faptului că regimul ucrainean este mai puţin autoritar decât cel rusesc, clasa oligarhică din Ucraina a folosit cu abilitate diferenţele culturale şi lingvistice între locuitorii ţării, pentru a le distrage atenţia de la propria activitate infracţională. Maidanul nu numai că nu a „corectat” aceste tendinţe, dar le-a şi aprofundat, ceea ce a dus la un război civil.

Iaţeniuk a promis electoratului „schimbări radicale spre bine”. În realitate, perspectivele nu sunt grozave. Reducerile bugetare care au distrus economia în sud-estul Europei şi războiul civil, care nu încetează, constituie reţeta pentru o catastrofă regională cu consecinţe globale.

http://sputniknews.com/columnists/20141204/1015501183.html

  •  
    şi distribuie pe