20 decembrie 2014, 13:42

Marina Rusiei a primit un nou submarin

Marina Rusiei a primit un nou submarin

În dotarea Marinei Rusiei a fost predat submarinul nuclear Vladimir Monomah. El este al treilea submarin strategic din gruparea marină de descurajare nucleară. Nava este dotată exclusiv cu echipament rusesc.

Vladimir Monomah este a treia navă din proiectul de submarine strategice din proiectul Borei. Acestea sunt submarine strategice de generația a patra și posedă caracteristici tehnice unice. În anul 2012, americanii nu au putut depista în decurs de o lună lângă coastele lor submarinul rusesc Șciuka (clasificare a NATO Rechin). În comparație cu Șciuka, submarinul Vladimir Monomah poate fi numit invizibil, a subliniat vicepreședintele Academiei de probleme geopolitice, Konstantin Sivkov.

„A fost redus drastic zgomotul produs de submarin, în frecvențe scăzute. Ceea ce a redus practic la zer posibilitatea depistării acestor submarine. Explic: frecvența vibrațiilor infra-sonice de 5-10 Hz se răspândește foarte departe în mediul acvatic, mai ales la adâncimi mari. Distanțele pot fi de mii de kilometri. Și datorită acestor vibrații, submarinul poate fi depistat cu ajutorul unor antene lungi, cu care americanii dotează submarinele lor. Pe submarinul Vladimir Monomah, vibrațiile de frecvență joasă sunt reduse la valori foarte mici, ceea ce nu permite ca ele să fie depistate. În plus, a fost redus semnificativ zgomotul făcut de aceste submarine în gama de înaltă frecvență, în care funcționează turbinele și elicele”.

Deoarece submarinele nucleare sunt o armă strategică, de la bun început, construcția navelor din proiectul Borei a fost orientată spre componentele rusești. Echipamentele tehnice, electronice, fiecare detaliu este exclusiv rusesc. Acest lucru este deosebit de important în prezent când Rusia se confruntă cu o presiune mare din exterior.

Rusia intenționează ferm să apere drepturile și interesele sale. La ceasta contribuie și submarinele din seria Borei. Două din ele se află deja în dotarea Marinei rusești: Iuri Dolgoruki în gruparea Marinei din Nord și Aleksandr Nevski în Oceanul Pacific. Vladimir Monomah se va alătura grăpării din Oceanul Pacific.

Încă două nave din proiectul Borei sunt în curs de construcție. În anul 2020 flota rusească va fi dotată cu 8 submarine nucleare.

Lungimea submarinului din proiectul Borei este de 170 de metri, lățimea de 13,3 metri, deplasamentul de 24 de mii de tone. Navele din proiectul Borei pot transporta 16 rachete balistice intercontinentale solide cu baza pe mare R-30 Bulava-30, precum și cu torpile și rachete-torpile.

  •  
    şi distribuie pe