20 decembrie 2014, 12:29

Situația din Ucraina: În pofida presiunii, Moscova nu cedează

Situația din Ucraina: În pofida presiunii, Moscova nu cedează

Moscova nu va ceda presiunii Occidentului în problema ucraineană.

În același timp, mai există încă speranța că relațiile dintre Rusia și SUA vor fi refăcute, consideră experții intervievați de Sputnik în baza conferinței de presă a președintelui Vladimir Putin.

„Principalul țel al președintelui a fost confirmarea faptului că Rusia nu va ceda în fața greutăților economice, provocate de sancțiunile Occidentului și scăderea prețurilor la petrol. Moscova va continua să apere suveranitatea și interesele sale naționale”, consideră Henry Srebrnik, profesor de Științe Politice de la Universitatea din Prince Edward Island. (UPEI).

„Rusia nu-i va lăsa pe locuitorii din Donețk și Lugansk la cheremul Guvernului de la Kiev”, a adăugat Srebrnik.

Potrivit lui Vladimir Putin, președintele ucrainean, Piotr Poroșenko este dispus să refacă pacea în Ucraina, cu toate că o mare parte a elitei politice nu este de acord cu aceste planuri.

Srebrnik consideră că Occidentul ca și mai înainte continuă să se situeze o poziție mioapă, dând vina pe Rusia pentru orice vărsare de sânge din Ucraina.

„Poroșenko nu controlează situația în totalitate, iar o parte din autoritățile de la Kiev va cuceri mai degrabă regiunile din est cu forța, decât se va așeza la masa tratativelor cu locuitorii de acolo. Ele sunt împinse spre aceasta de UE și NATO, care nu țin cont de ceea ce este rațional în punctul de vedere al Rusiei”, a spus în încheiere Srebrnik.

Potrivit lui John Quigley, profesor onorific la Universitatea di Ohio, Kievul este conștient de inevitabilitatea adoptării măsurilor, care cel mai degrabă vor duce la refacerea relațiilor dintre Rusia și Occident.

„Este necesar să se acorde regiunilor o anumită formă de autonomie și să se adopte măsuri pentru ocrotirea populației vorbitoare de limba rusă și cred că Guvernul ucrainean începe să înțeleagă acest lucru”, a declarat Sputnik John Quigley.

„Dacă acest lucru va fi realizat, vor fi înlăturate toate obstacolele din calea spre ameliorarea relațiilor dintre Rusia și Occident”, a adăugat Quigley.

„Mi se pare că Occidentul a mers prea departe prin acțiunile de răspuns la situația din Crimeea. Din acest moment relațiile s-au înrăutățit. Acum pe prim plan a ieșit conflictul din regiunile estice ale Ucrainei”, consideră expertul.

Potrivit profesorului Quigley, există o bază stabilă pentru îmbunătățirea relațiilor. Acestea sunt relațiile economice, cooperarea în domeniul spațiului și căutarea în comun a unor soluții privind complexul problemelor din Orientul Mijlociu.

„Actuala ostilitate dintre Rusia și Occident putea fi evitată”, a conchis Quigley.

Anterior, președintele american, Barack Obama a anunțat semnarea Actului de susținere a libertății în Ucraina. Proiectul de lege prevede acordarea de asistență militară Ucrainei (în original: „letală”), precum și sprijin pentru sectorul de apărare și al societății civile. În plus, el nu exclude o nouă serie de sancțiuni antirusești.

  •  
    şi distribuie pe