21 decembrie 2014, 11:45

Delimitarea platoului arctic, problema următorului deceniu

Delimitarea platoului arctic, problema următorului deceniu

Delimitarea totală a platoului continental arctic va fi posibilă doar în următorul deceniu, a declarat Aleksandr Dânkin, şeful Institutului de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale, comentând revendicarea de către Danemarca a unui teritoriu arctic de 900 de mii de kilometri pătraţi, care include Polul Nord.

Ipotetic, se poate presupune că cererile Rusiei, Danemarcei sau Canadei se pot intersecta. Dar astfel de chestiuni se vor rezolva pe cale diplomatică, cel mai probabil după anul 2020, consideră expertul rus.

Termenele de examinare a revendicărilor depuse de ţările arctice la Comisia ONU privind Limitele Platoului Continental sunt destul de mari, a explicat Dânkin. Potrivit lui, în prezent, la comisie au fost depuse în jur de 75 de cereri, iar în cei 13 ai ei de activitate s-au luat decizii doar în 21 de cazuri. Se aşteaptă şi 8-10 ani pentru că respectiva comisie este mică, iar volumul de muncă mare. Subcomisia care analizează cererile (mii de pagini şi sute de anexe cartografice) este alcătuită din şapte persoane şi ea se întruneşte de 3-4 ori pe ani, timp de două săptămâni.

În momentul de faţă, ţările arctice se află în diferite etape de argumentare a dreptului lor la platoul arctic. Danemarca abia a depus cererea. Rusia a fost prima care a pregătit cererea şi a prezentat-o Comiei ONU în anul 2001. Rusia şi-a exprimat deja atunci oficial revendicările sale la platoul continental, fapt de care trebuie să ţină cont celelalte state. Însă, întrucât la cererea rusă s-au făcut observaţii şi recomandări, în conformitate cu ele în anul 2002 a început un nou ciclu de studii geologice şi geofizice complexe. Ele au fost finalizate, urmând să fie înaintate Comisiei cel târziu la jumătatea anului 2015. Ele vor fi doar o completare la cererea depusă în 2001, de aceea există speranţa că examinarea noilor date nu va dura prea mult timp.

Fireşte, delimitarea platoului arctic în conformitate cu Convenţia ONU va dura ceva timp, a atras atenţia Dânkin. El a subliniat că, deşi este dificilă, această activitate „cel mai înalt nivel posibil de siguranţă juridică, care nu va putea fi contestat de nimeni”.

  •  
    şi distribuie pe