24 decembrie 2014, 14:20

Când cuvintele nu corespund acțiunilor

Când cuvintele nu corespund acțiunilor

Grupul tripartit de contact pentru reglementarea situației din estul Ucrainei va desfășura pe 24-26 o întâlnire la Minsk.

La această înțelegere au ajuns în ajun liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței.

Protocolul de la Minsk privind încetarea focului în două regiuni din estul Ucrainei a fost semnat în capitala Belarusului pe 5 septembrie 2014. Vladimir Putin, Piotr Poroșenko, Francois Hollande și Angela Merkel au convenit asupra necesității de a îndeplini toate punctele acordurilor. Este vorba despre încetarea focului, ieșirea la linia de delimitare, retragerea trupelor și a armamentelor grele, precum și eliberarea prizonierilor.

După cum declară purtătorii de cuvânt al lui Francois Hollande și Angelei Merkel, acordurile de la Minsk trebuie să devină baza pentru reglementarea viitoare.

Cine ar îndrăzni să nu sprijine o asemenea bază teoretică puternică? Atunci de ce lucrurile nu se urnesc din loc? Iată opinia politologului rus, Mihail Savva.

„Aceasta este o situație greu de prevăzut, prima variantă - ei în general nu se vor putea înțelege. Situația din estul Ucrainei este complicată. Acolo există foarte mulți factori, care nu sunt exprimați, dar de care se ține cont în timpul manevrelor din culise. Acesta este un conflict cu o mare componentă informațională.

A doua variantă: Ținând cont de faptul că pacea este necesară, iar oamenii sunt principala valoare și nu politica, nu geostrategia unor anumiți lideri, ci tocmai oamenii, este posibil un acord care va consolida status quo-ul. Pur și simplu va permite să răsuflăm, să punem la punct economia și să fim pregătiți pentru iarnă. Însă, nimeni nu poate spune ce variantă va fi pusă în aplicare.

Politica din ultimul timp este foarte subiectivă. Deseori ambițiile personale stabilesc principalele decizii strategice.

Declarațiile lui Piotr Poroșenko, în care el a spus că este dispus să urmeze politica pașnică, plutesc în aer. Ori el nu este o autoritate în mediul său, ori el nu este cinstit și se acoperă cu o retorică verbală.

Însă nu numai el determină lucrurile în zonă. Există și liderii republicilor care nu au fost recunoscute de nimeni, chiar și de Rusia. Apar întrebări: cât sunt de independenți acești lideri? Adică în procesul acestor acorduri nici succesul, nici eșecul nu poate aparține unei singure părți. Este vorba despre negocieri. Deocamdată este devreme să se vorbească despre suveranitatea de stat a regiunilor din estul Ucrainei”.

Este clar că deocamdată nu este vorba despre divizarea Ucrainei, în schimb pe primul loc stă problema păcii pe teritoriul republicii unde are loc un război fratricid dur neînțeles. Ce poate opri acest coșmar în realitate? Numai dacă cuvintele spuse în timpul negocierilor vor corespunde acțiunilor reale. Am dori să sperăm că următoarele negocieri de la Minsk vor schimba situația, a subliniat în încheiere politologul rus, Mihail Savva.

  •  
    şi distribuie pe