Aleksei Puşkov, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, consideră că preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, nu se pricepe la problemele legate de gaz.

Ziarul londonez The Financial Times a descoperit „mâna Moscovei” în inima Uniunii Europene. Potrivit ziarului, acţiunile de protest împotriva explorării zăcămintelor de şist, care au cuprins ţările din Europa Centrală şi de Est în anii 2012-2013, au fost sponsorizate de Rusia, mai concret de compania rusească Gazprom.

Washingtonul a decis să transfere tehnologii militare Kievului, capabile să influenţeze cursul operaţiunilor militare în Donbass. Este vorba despre radare care pot detecta obuze de artilerie şi vor fi oferite pe datorie.

 

 

 

„Dependenţa Europei faţă de Gazprom se menţine”, acesta este titlul unui articol despre rezultatele unui studiu realizat de Institutul Brookings din Washington, unul dintre cele mai mari centre analitice din SUA, cu privire la perspectivele unei cooperării în domeniul gazului între Rusia şi UE, publicat de cotidianul austriac Die Presse.

Compania britanico-olandeză Shell a suspendat exploatarea gazelor de şist în estul Ucrainei, a anunţat o reprezentantă a companiei.

 

 

Shell îşi face bagajele: la graniţa dintre regiunile Harkov şi Doneţk nu există gaze de şist. Verdictul este definitiv şi nu poate fi contestat.

SUA au încălcat propria interdicţie la exportul de petrol brut. Potrivit publicaţiei The Wall Street Journal, primul tanc petrolier a plecat din Texas în Coreea de Sud.

România este o țară ciudată nu numai din perspectiva influenței disproporționale pe care serviciile o au asupra procesului politic, dar și din perspectiva faptului că această situație este acceptată cu serenitate atât de jurnaliștii ”în civil”, cât și de o bună parte a electoratului.