18 martie 2014, 15:06

Aplicaţiile ruse în Arctica, un „semnal simbolic”

Aplicaţiile ruse în Arctica, un „semnal simbolic”

Militari ruşi au efectuat pentru prima dată în istorie un desant în zona Oceanului Arctic. În cadrul unor aplicaţii desfăşurate pe Insula Kotelnii din arhipelagul Insulelor Novosibirsk, 350 de paraşutişti şi câteva unităţi de luptă au simulat un desant.

 

Aplicaţiile au avut loc în condiţiile unui vânt puternic şi pe un ger de aproape minus 30 de grade Celsius. Militarii au fost transportaţi la bordul unor avioane de pe aerodromul din Tiksi. „Noi, ruşii, suntem singurii din lume care am reuşit să realizăm salturi cu paraşuta în condiţii de ger aspru”, a subliniat comandantul trupelor aeropurtate ruse, general Vladimir Şamanov.

Imediat după realizarea saltului, militarii au simulat luarea cu asalt a unui aerodrom, angajându-se într-o luptă împotriva unui inamic convenţional. Operaţiunea a durat o oră, după care aerodromul era deja gata să primească aeronave cu personal şi echipamente grele.

Toate acestea sunt un „semnal simbolic”: Rusia este dispusă să-şi apere interesele în regiunea arctică. Interesul jucătorilor internaţionali faţă de această zonă a crescut dramatic, menţionează analistul politic Vladimir Evseev. „Pe măsură ce gheaţa se topeşte, Oceanul Arctic va deveni navigabil. Rusia nu este indiferentă faţă de tipurile de nave care vor traversa Marea Nordului şi de comportamentul altor state. De aceea, Rusia preferă să joace în avans. Ea nu intenţionează să înfiinţeze acolo un grup puternic, dar vrea să-şi consolideze prezenţa în Arctica. Prin urmare, este nevoie de aeroporturi militare, baze navale şi obiecte de observare. Asta facem noi”.

Aerodromul şi baza de pe Insula Kotelnii nu au mai fost folosite de mai bine de 20 de ani. Lucrările pentru reabilitarea lor au început în toama anului trecut şi fac parte dintr-un program al Rusiei cu privire la reluarea prezenţei militare permanentă în regiunea arctică.

Nu este vorba despre militarizarea întregii regiuni, care nu este adaptătă pentru dislocarea unor mari unităţi. În primul rând vor fi readuse la viaţă unele obiective-cheie, subliniază expertul militar Mihail Hodorionok. „Trebuie reparat aerodromul, deoarece este unul dintre punctele care poate contribui la creşterea considerabilă a prezenţei militare în zona arctică, dacă e nevoie de aşa ceva. Pe Insula Kotelnii vor fi amplasate, probabil, trupe radiotehnice. Insula este considerată un nod de legătură pentru misiuni de monitorizare asupra situaţiei din Arctica şi un loc potrivit unde pot fi desfaşurate trupe”.

Putem face doar presupuneri cu privire la existenţa unei legături între manevrele militare efectuate pe insulă şi informaţiile potrivit cărora prioritatea Rusiei asupra căii maritime prin Marea Nordului încearcă să o conteste Suedia. Ea susţine că tocmai expediţia ei a fost prima. Brusc a invocat aceleaşi argumente şi Norvegia. Să nu uităm nici de americani care au desfăşurat recent exerciţii militare în Alaska, nici de Pentagon, care a adoptat recent doctrina cu privire la Arctica, subliniind intenţiile de sporire a prezenţei sale militară în zonă.

Acest lucru înseamnă că lupta pentru Arctica se intensifică treptat. Ce-i drept, experţii exclud posibilitatea unei escaladări a situaţiei politico-militare în regiune, cel puţin în viitorul viitorul apropiat.

  •  
    şi distribuie pe