24 octombrie 2014, 17:05

Vladimir Putin, despre schimbările din lume şi posibilele consecinţe ale lor

Vladimir Putin, despre schimbările din lume şi posibilele consecinţe ale lor

Luând cuvântul la Soci la reuniunea Clubului Internaţional de Discuţii Valdai, preşedintele rus, Vladimir Putin, a făcut apel să nu se uite învăţămintele trase de-a lungul istoriei în contextul schimbărilor din lume, care pot duce la izbucnirea unor conflicte locale sau chiar a unui război.

Tentativele de a folosi forţa pentru reglementarea situaţiei în sud-estul Ucrainei bagă Ucraina în impas, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, la reuniunea Clubului Valdai.

Potrivit acestuia, doar după încetarea războiului se va putea vorbi despre reluarea dialogului între Kiev şi Donbass.

Preşedintele a subliniat că Rusia se pronunţă pentru respectarea acordurilor de la Minsk de către toate părţile – atât de forţele de autoapărare, cât şi de trupele guvernamentale.

Putin consideră că problema principală constă în faptul că autorităţile de la Kiev nu vor să rezolve problema pe calea negocierilor.

***

Priorităţile Rusiei sunt perfecţionarea institutelor democratice şi economiei deschise, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, Rusia lucrează intens cu colegii din Uniunea Economică Eurasiatică, Organizaţia de Colaborare de la Shanghai, BRICS şi alţi parteneri. „Obiectivul nostru este dezvoltarea relaţiilor între state, nu înrăutăţirea lor”, a spus Putin.

Putin a mai declarat că Rusia nu încearcă să refacă imperiul, să atenteze la suveranitatea vecinilor săi şi nu cere un loc excepţional în lume. „Respectând interesele altora, noi vrem ca şi de interesele noastre să se ţină cont şi să ne fie respectat punctul de vedere”, a spus liderul rus.

***

Pentru SUA nu contează cine ocupă în propagandă locul URSS ca principal oponent.

Fie că este vorba despre Iran, ca ţară care aspiră la tehnologii nucleare, fie China, ca cea mai mare economie a lumii, fie Rusia, ca superputere nucleară, a declarat preşedintele Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, în prezent, se vrea „împărţirea lumii”, crearea imaginii unui inamic, aşa cum s-a întâmplat în anii Războiului Rece.

***

Sancţiunile subminează bazele comerţului mondial, regulile OMC, principiul inviolabilităţii proprietăţii private şi zdruncină modelul liberal al globalizării, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin.

„Prin sancţiuni se încearcă să fim împinşi spre autoizolare, dar noi nu intenţionăm să ne închidem în faţa lumii”, a declarat preşedintele la forumul Valdai.

Putin a subliniat că Rusia nu se simte ofensată în condiţiile sancţiunilor economice, care sunt motivate politic, şi nu intenţionează să roage Occidentul să dea dovadă de indulgenţă.

Preşedintele a mai declarat că faptul că Rusia îşi intensifică colaborarea cu partenerii din ţările asiatice nu înseamnă că ţara întoarce spatele Europei.

***

Occidentul dacă nu a sprijinit, atunci sigur a închis ochii la invazia teroriştilor internaţionali în Rusia şi Asia Centrală, a declarat preşedintele Vladimir Putin, luând cuvântul la reuniunea Clubului Internaţional de Discuţii Valdai.

Potrivit acestuia, dictatul unilateral şi impunerea modelelor lor au un rezultat opus. „În locul reglementării conflictelor – escaladarea lor. În locul unor state suverane, stabile – un haos crescând”, a spus el.

Implicarea Occidentului a dus Libia în pragul destrămării, această ţară a devenit poligon pentru terorişti, a declarat preşedintele.

***

Comentând politica SUA, preşedintele Vladimir Putin a declarat că se creează impresia că „învingătorii” în Războiul Rece au decis să remodeleze întreaga lume în interesul lor.

El şi-a exprimat convingerea că mecanismul de reţinere şi contrapondere, care s-a construit cu greu în ultimele decenii, nu trebuia distrus.

Potrivit lui Putin, trebuia să se facă o reconstrucţie raţională, să existe o adaptare la noile realităţi ale sistemului de relaţii internaţionale. „Însă SUA, care s-au declarat învingători în Războiul Rece, pot să afirm cu convingere că au considerat că toate acestea nu sunt necesare”, a declarat liderul rus.

  •  
    şi distribuie pe