23 septembrie 2010, 12:49

Torturile, marfă de export

Torturile, marfă de export

În această săptămână, organizaţia poloneză de apărare a drepturilor omului Open Society Initiative a acuzat din nou CIA de tortură. Este vorba de Abd Al-Rahim Al-Nashiri, predat de Arabia Saudită, care are doar suspect de terorism. Agenţii serviciului special american au scos cu forţa declaraţii de la el în închisoarea secretă situată pe teritoriul Poloniei.

CIA nu practică metode crude de interogare a suspecţilor la el acasă pentru a nu încălca convenţiile internaţionale pentru drepturile omului. Se pare că în afara graniţelor SUA totul este permis. Nici nu se duce lipsă de complici în rândul unor guverne. Poate fi folosită ospitalitatea unor ţări din lumea a treia, precum Egipt, Maroc, Qatar, Afganistan sau Thailanda. Se poate alege şi un climat mai temperat al Europei de Est.

Comisia pentru problemele juridice şi drepturile omului a APCE, condusă de Dick Marty, a pregătit deja lista statelor suspectate de colaboraţionism cu CIA. Pe lângă Polonia figurează România, Ucraina, Lituania. Autorităţile acuzate au dezminţit totul cu înverşunare, însă n-au vrut să primească pe teritoriul lor comisia de anchetă. Deşi aceasta ar fi fost cea mai bună modalitate de a spulbera toate suspiciunile. Ce-i drept, doar în cazul în care ele ar fi fost neîntemeiate. „Este prea mare preţul pentru prietenia cu America", spunea liderul partidului de opoziţie lituanian.

În ianuarie 2009, Barack Obama a ordonat să se închidă toate închisorile CIA de peste hotare. După trei luni serviciul de spionaj a raportat că ordinul a fost executat. Şi a minţit. Cel puţin închisoarea secretă din Afganistan de la baza aviatică Bagram continuă să-şi ducă activitatea, afirmă Crucea Roşie. Cu întreg arsenalul torturilor corporale: de la simularea înecului până la privarea de somn şi atacul cu câini. Metodele sunt de asemenea natură că până şi FBI a fost obligat să interzică agenţilor săi să participe la interogatoriile realizate de colegii din CIA.

Pe acest fundal devine clar de ce SUA (alături de China şi Israel) au refuzat să ratifice regulamentul Curţii Penale Internaţionale, care se referă la infracţiunile deosebit de grave la adresa umanităţii.

  •  
    şi distribuie pe