20 noiembrie 2012, 15:31

CM 2018 la Nijni Novgorod: O şansă de a înţelege sufletul rusesc

CM 2018 la Nijni Novgorod: O şansă de a înţelege sufletul rusesc

Nijni Novgorod a început pregătirile pentru Campionatul Mondial 2018. Se construiesc un nou stadion şi zeci de hoteluri pentru suporteri. În acest vechi oraş turiştii au posibilitatea nu numai să asiste la meciurile de fotbal, ci şi să încerce să înţeleagă tainele sufletului rusesc.

Nijni Novgorod a fost fondat în sec. XIII ca o cetate de la hotar. Însă curând după aceasta hotarele Rusiei s-au extins, iar oraşul situat pe locul unde râul Oka se varsă în Volga s-a transformat într-un mare centru comercial. Tocmai aceste două mari ape curgătoare au fost principalele căi comerciale. La începutul sec. XIX în acest loc a existat un mare târg internaţional cu hoteluri, biserici, moschee, un teatru şi un circ, menţionează ghidul Olga Zotova.

„Nijni Novgorod este unul din oraşele ruseşti cele mai cunoscute în străinătate. Mulţi oameni care vizitează oraşul înţeleg că Moscova şi Sankt-Petersburgul nu sunt îndeajuns pentru a cunoaşte Rusia. Nijni Novgorod este un oraş rusesc tradiţional unde poate fi văzută cultura rusă în toate manifestările sale. Este unul din cele mai vechi oraşe ruseşti. El a fost fondat în 1221 de marele cneaz Gheorghi Vsevolodovici. Mult timp, aici a fost un centru militar, forpost-ul statului. Nijni Novgorod a fost construit pe pământurile locuite de triburile fino-ugrice. Aici au locuit cândva strămoşii finlandezilor de astăzi, estonienilor şi ungurilor”.

În perioada sovietică, dintr-un centru comercial oraşul s-a prefăcut într-un centru al industriei apărării. Din această cauză Nijni Novgorod a fost un oraş închis pentru străini până în anul 1990. În prezent, el este unul din centrele tehnologiilor informatice ruseşti. În oraş funcţionează centrele unor companii mari de tehnologii informatice, printre care Intel. Tehnologiile moderne vor fi utilizate şi la Campionatul Mondial de Fotbal, relatează vice-guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, Dmitri Svatkovski.

„Stadionul va fi construit în centrul istoric al oraşului, unde Oka se varsă în Volga. Stadionul va avea 45 000 de locuri”.

Construirea stadionului şi a drumurilor noi nu va schimba imaginea veche a oraşului. În centru se află principalul obiectiv istoric şi turistic al oraşului, Kremlinul din Nijni Novgorod ce datează din sec. XVI cu un zid de doi kilometri şi 13 turnuri de pază. De la locul de belevederre din Kremlin se deschide o privelişte impresionantă. La Nijni Novgorod s-au păstrat şi biserici din sec. XIII şi câteva străzi cu case de lemn din sec. XVIII- XIX.

  •  
    şi distribuie pe