26 noiembrie 2012, 15:34

CM 2018 la Samara: Excursii la obiective strategice

CM 2018 la Samara: Excursii la obiective strategice

La Samara va fi construit un stadion în vederea Campionatului Mondial de Fotbal 2018 în afara centrului istoric al oraşului. Edilii oraşului au hotărât să nu dăuneze monumentelor de arhitectură.

Iniţial, s-a luat decizia ca stadionul să fie construit în locul unde râul Samara se varsă în fluviul Volga. Noua arenă sportivă de 45 000 de locuri ar fi schimbat radical imaginea istorică a oraşului în care s-au păstrat clădiri din sec. XVI-XIX. În prezent, s-a hotărât ca acest complex sportiv şi infrastructura necesară să fie construite pe un spaţiu viran într-unul din cartierele de la marginea oraşului. Construcţia stadionului va începe anul viitor şi va costa 400 milioane de dolari.

Samara are o experienţă bogată legată de organizarea turneelor importante de fotbal, inclusiv a celor internaţionale, a menţionat vicepreşedintele Federaţiei de Fotbal din Samara, Serghei Maruşko.

„Anul acesta la Samara a fost organizată pentru prima oară Supercupa ţării, au jucat formaţiile Zenit şi Rubin. Anul trecut am organizat turneul „Voljskie vorota” (Porţile volgene) la care au participat cele mai bune echipe din lume cu sportivi până la 15 ani. Au venit Chelsea, Marseille, Espanol, Olympic. Avem deja experienţă”.

Principala Fun Zone din oraş poate deveni Piaţa Kuibâşev, cea mai mare piaţă din Europa. Ea are o suprafaţă de 17,4 hectare, cu un hectar mai mult decât Piaţa Roşie din Moscova.

În pauzele dintre meciurile de pe stadion şi transmisiunile de pe ecranele mari din Fun Zone turiştii vor avea posibilitatea să coboare într-un buncăr guvernamental. În anii celui de-al Doilea Război Mondial tocmai Samara a fost „capitala de rezervă” a URSS, relatează ghidul Emma Hazanova.

„În 1942, când oraşul nostru a fost „capitală de rezervă”, aici se afla guvernul. Se aşteptau ca Stalin să sosească şi el aici şi special pentru el a fost construit un buncăr la o adâncime de 37 de metri. După război, oraşul a devenit o capitală a spaţiului cosmic. Aici au fost construite primele rachete purtătoare. Printre ele se numără şi racheta care a lansat pe orbită nava lui Iuri Gagarin. În oraş există un muzeu cu exponate unice, printre care şi module cu ajutorul cărora cosmonauţii au coborât pe Pământ”.

Pe lângă uzina de construcţii de rachete, la Samara se află o uzină de construcţii de avioane cu reacţie Tu pentru pasageri.

În 2014 se va încheia reconstrucţia aeroportului internaţional Kurumoci care poate primi avioane de pasageri şi de transport de toate tipurile, indiferent de greutate. La acest aeroport sosesc avioane din Paris, Frankfurt, Barcelona, Paphos, Varna, Praga, Tel Aviv, Dubai şi din ţări din fostul URSS. De asemenea, în oraş există un port fluvial de unde se poate ajunge, practic, în toate oraşele gazde ale Campionatului Mondial de Fotbal 2018.

  •  
    şi distribuie pe