10 aprilie 2013, 17:15

Victorii şi tragedii în perioada Primului Război Mondial

Victorii şi tragedii în perioada Primului Război Mondial

Anul viitor, la Moscova va fi instalat un monument în cinstea eroilor Primului Război Mondial. În 2014 va fi aniversată data de 100 de ani de la începerea războiului. La Ţarskoie Selo de lângă Sankt-Petersburg va fi inaugurat un muzeu consacrat acestui eveniment.

În cadrul şedinţei comitetului de organizare a jubileului a fost adoptată hotărârea de acordarea statutului „loc de glorie militară” Câmpului Gumbinnen din regiunea Kaliningrad, unde a fost obţinută prima victorie de către trupele ruseşti.

Contemporanii l-au numit Marele Război. Ea a curmat vieţile a milioane de oameni, a schimbat mersul istoriei şi harta Europei. În Rusia, revoluţia din 1917 şi războiul civil au pus în umbră Primul Război Mondial. Manualele sovietice de istorie au tratat acest război ca anti-imperialist şi eronat, probabil din cauza faptului că milioane de soldaţi din Armata Rusă au luptat pentru patrie şi nu pentru interesele imperialiste, menţionează istoricul Valeri Ganicev.

„Pot spune despre un eroism nemăsurat, un comandament excelent pe diferite fronturi, realizări militare deosebite. Numele unor asemenea eroi ca generalul Brusilov au rămas în memoria oamenilor. Ca orice război, a dus la multe drame şi tragedii şi bineînţeles că nu poate fi uitat de societate”.

Anul acesta în Rusia pe 1 august va fi marcată o nouă sărbătoare, Ziua Memoriei Soldaţilor care au murit în perioada Primului Război Mondial. Ministerul Culturii va prezenta cele mai bune proiecte ale monumentului din Moscova. Societatea Istorică Rusă a anunţat strângerea de fonduri pentru construcţia lui. Este important ca acest monument să nu fie singurul consacrat acestui eveniment, menţionează Elena Rudaia, colaborator ştiinţific la Institutul de Istorie a Rusiei.

„Noi trebuie să ne ocupăm de domeniul memoriei istorice. Nu este de ajuns un singur monument consacrat Primului Război Mondial, sunt multe locuri legate de acest război, de victoriile şi tragediile lui”.

În cadrul şedinţei comitetului de organizare a jubileului o atenţie deosebită a fost acordată Câmpului Gumbinnen din regiunea Kaliningrad, unde la începutul războiului, la 20 august 1914, armata rusă a învins armata Germaniei. Etnografii locali împreună cu voluntari din cadrul Uniunii Populare Germane caută şi restaurează monumente consacrate războiului. Este planificată ridicarea unui monument în august anul viitor. În cinstea jubileului, la Ţarskoie Selo de lângă Sankt-Petersburg va fi inaugurat Muzeul Primului Război Mondial. Va fi publicată o enciclopedie, un site despre eroii războiului, vor fi realizate filme artistice şi documentare, vor fi reconstituite acţiunile militare la locul bătăliilor.

  •  
    şi distribuie pe