19 aprilie 2013, 14:22

Crimeea, „perla” din coroana Imperiului Rus

Crimeea, „perla” din coroana Imperiului Rus

În urmă cu 230 de ani (19 aprilie 1783) împărăteasa Ekaterina a II-a a semnat Manifestul privind anexarea Crimeii la Imperiul Rus. După un lung război, în peninsulă s-a instalat pacea.

Într-o perioadă extrem de scurtă au fost ridicate oraşe: Sevastopol, Odessa, Herson. Crimeea a început să se transforme cu rapiditate în cel mai important centru comercial şi cultural de la Marea Neagră.

Anexarea Crimeii a fost precedată de un război ruso-turc care a durat şase ani. În urma lui, în anul 1774 a fost încheiat acordul potrivit căruia Imperiul Otoman a renunţat la peninsulă. Însă anexarea a avut loc fără vărsare de sânge. În momentul acela hanul Crimeii a abdicat şi a cerut protecţie Armatei Ruse. Nobilimea locală, ostilă Rusiei, a fugit în Turcia.

Istoricul Natalia Bolotova relatează: „Semnarea Manifestului şi anexarea Crimeii Imperiului Rus este unul din evenimentele cele mai importante din perioada domniei Ekaterinei a II-a, deoarece pentru Rusia era foarte importantă ieşirea la Marea Neagră. Contemporanii au menţionat în mod deosebit faptul că anexarea s-a produs fără vărsare de sânge”.

În următorii 150 de ani, Crimeea a rezistat în urma câtorva războaie, însă soarta ei a fost decisă în urma unei întâmplări ciudate. În 1954, în timpul unei şedinţe la nivel înalt, Nikita Hruşciov, liderul URSS în acea perioadă, a spus ca din întâmplare: „Există opinia potrivit căreia Crimeea trebuie să facă parte din Ucraina”. La întrebarea „De ce?”, el a răspuns: „Aşa este mai simplu”. În această privinţă există multe ipoteze conspirative, însă de jure şi de facto Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, care în 1991 a devenit independentă.

Vsevolod Veselov, expert la Centrul analitic şi de informare pe lângă Universitatea Lomonosov, comentează: „Rusia promovează o politică externă respectând inviolabilitatea graniţelor în urma destrămării URSS. Crimeea este o parte din Ucraina, este un fapt incontestabil. Însă majoritatea populaţiei din Crimeea este vorbitoare de limba rusă. Prin urmare, Rusia va influenţa politica internă a Crimeii. „Factorul Crimeii” va apărea în permanenţă în legătură cu Flota Mării Negre. El nu poate fi exclus”.

Crimeea este numită „Perla Europei” şi „o răscruce a istoriei”. De-a lungul veacurilor acolo s-au statornicit goţi, huni, bizantini şi alte popoare. Însă cea mai importantă pagină din istoria ei tumultoasă este anexarea Crimeii la Imperiul Rus, care a avut loc în urmă cu 230 de ani.

  •  
    şi distribuie pe