28 iulie 2013, 21:13

Clopotul este glasul Rusiei Ortodoxe

колокола концерт священник санкт-петербург

Duminică, Botezul Rusiei, unul din cele mai remarcabile evenimente istorice şi religioase, a fost marcat în Rusia, Ucraina şi Belarus, prin dangătul clopotelor care a durat 15 minute. La amiază, ora locală, dangătul clopotelor a răsunat în toate bisericile şi catedralele din insulele Bering din Extremul Orient până la Ujgorod în vestul Ucrainei. Vocea Rusiei a urmărit această sărbătoare.

Dangătul clopotelor a început să se audă încă înainte de amiază. La Moscova, mai ales în centru, clopotele puteau fi auzite peste tot. Uneori era greu să-ţi dai seama de unde se aude dangătul clopotelor.

După cum a relatat Vocii Rusiei, Iulia Stihariova, secretarul de presă al mănăstirii Novospasskoie, astăzi dangătul clopotelor din toate bisericile a reamintit oamenilor o dată în plus în ce ţară trăiesc ei.

„Este foarte important ca în oraşe să se audă dangătul clopotelor. Acesta este glasul Patriei noastre, pe care noi cândva l-am uitat”.

Melodia dangătului clopotelor este foarte specifică, ea nu seamănă cu nimic altceva. Dar aceste sunete sunt capabile să facă mult mai mult decât orice cântec emoţionant, a declarat Vocii Rusiei, Andrei Jilin, elev al şcolii de clopotari de la Biserica celor Patruzeci de Mucenici din localitatea Spasskoie.

„Prin puritatea sunetului clopotelor omul devine mai bun, el începe să înţeleagă că sensul nu constă doar în această viaţă, ci şi în viaţa veşnică. Aceasta este o frumuseţe şi o armonie în faţa cărora este imposibil să rezişti”.

În curând ortodoxia va avea încă un glas. La Mănăstirea Novosspasskoie este aşteptat un clopot cu o greutate de peste 16 tone. El va fi turnat la uzina care produce clopote pentru Bisericile Ortodoxe din diferite ţări, a relevat Iulia Stihariova.

„Clopotul este turnat la uzina lui Nikilai Şuvalov din oraşul Tutaev situat pe fluviul Volga. Înainte el se numea Romanov-Borisoglebsk. Această uzină există de aproape 20 de ani, iar clopotele turnate aici se deosebesc printr-un sunet deosebit. Dangătul clopotelor turnate la uzina lui Nikolai Şuvalov poate fi auzit nu numai în Rusia. Cel mai mare ansamblu de clopote din Grecia a fost turnat tocmai la uzina lui Nikolai Şuvalov”.

Cei de la mănăstire speră că moscoviţii vor putea auzi glasul clopotului nou deja în luna septembrie, când Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill va oficia o slujbă la această mănăstire.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe