29 iulie 2013, 20:07

Belarus marchează 1025 de ani de la creştinarea Rusiei

крещение Руси, Киев, литургия, патриарх Кирилл

Aproape 20.000 de credincioşi au asistat la liturghia solemnă oficiată în centrul capitalei belaruse de şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, împreună cu alţi nouă patriarhi. Minsk este al treilea oraş, după Moscova şi Kiev, unde au avut loc festivităţi cu ocazia împlinirii a 1025 de ani de la Botezul Rusiei.

Slujba din Minsk este punctul culminant al unei serii de evenimente care au început Rusia, apoi au continuat în Ucraina, a spus Patriarhul Kirill. „Botezul Rusiei a adus cu sine schimbări de mentalitate, de moralitate şi de orândurire a vieţii. Creştinarea a contribuit la dezvoltarea rapidă a culturii şi artelor, încât Rusia Kieveană nu a rămas în urmă, ci a mers în pas cu toate celelalte ţări europene. Suntem moştenitorii spirituali şi culturali ai civilizaţiei apărute după Botezul Rusiei”.

Astăzi teritoriul vechii Rusii este împărţit în naţiuni şi state separate, însă locuitorii celor trei ţări sunt uniţi de credinţa ortodoxă. În prezent, principala lor sarcină este să meargă împreună, bazându-se pe valorile spirituale comune. Un exemplu al unităţii popoarelor ar trebui să fie unitatea bisericilor ortodoxe care sărbătoresc această aniversare împreună cu Biserica Rusă, a declarat Patriarhul Georgiei, Ilia al II-lea.

„Fiecare naţiune trebuie să-şi găsească propria idee, dar comune trebuie să fie adevărată credinţă în Dumnezeu, dragostea pentru ţară şi preţul vieţii umane. Nimic nu se compară cu viaţa umană. De asemenea, trebuie să ne gândim la viitor, să păstrăm valorile noastre spirituale şi culturale. Trăim într-o perioadă în care totul se schimbă, iar valorile ar putea să-şi piardă sensul. Datoria bisericii ortodoxe este să păstreze adevărata credinţă ortodoxă. De aceea, trebuie să ne gândim la viitorul tinerilor noştri”.

În capitala belarusă a fost adusă şi Crucea pe care a fost răstignit Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat. Această relicvă sfântă a fost anterior transportată de la Moscova la Kiev. Mulţi locuitori şi oaspeţi ai oraşului Minsk au venit pentru a se închina la această cruce.

„Sunt impresionat de pietatea manifestată de credincioşi pe parcursul acestor zile de aflare a acestei relicve sfinte pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse”, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, Mitropolitul Hrisostom de Patras, şeful delegaţiei care a adus Crucea Sfântul Andrei din oraşul grec Patras.

„Evlavia poporului, credinţa lui profundă este ceea ce m-a impresionat cel mai mult pe durata întregii călătorii a acestei Cruci prin Rusia, Ucraina şi Belarus. La Sankt-Petersburg, apoi la Moscova, Odinţovo, Dmitrov, Kiev şi acum la Minsk, oamenii stau la cozi pentru a se închina la Sfânta Cruce”.

Până pe 2 august, Crucea va fi expusă la Biserica Tuturor Sfinţilor din Minsk, după care va reveni în altarul Catedralei din Patras.

Delegaţiile de patriarhi şi reprezentanţii tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume se vor reuni pe 30 iulie la Moscova.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe