31 iulie 2013, 11:48

Patriarhul Teodor al II-lea: „Inima mea aparţine Rusiei”

Патриарх Александрийский и всей Африки Феодор II

În Rusia, Ucraina şi Belarus s-au încheiat festivităţile consacrate împlinirii a 1025 de ani de la Creştinarea Rusiei. La ele au participat opt patriarhi ortodocşi. Printre ei s-a aflat şi Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi, Preasfinţia Sa Teodor al II-lea. El şi-a împărtăşit impresiile în interviul exclusiv acordat postului de radio Vocea Rusiei.

Din cauza programului încărcat al festivităţilor, acest interviu a putut fi luat doar în tren, în care el împreună cu alţi patriarhi au călătorit prin locuri istorice: din Moscova la Kiev, apoi la Minsk. „Sunt emoţionat şi impresionat de această călătorie”, cu aceste cuvinte şi-a început Teodor al II-lea dialogul cu corespondentul Vocii Rusiei.

„Am fost prezent şi la aniversarea a o mie de ani de la Creştinarea Rusiei, în anul 1988. Atunci slujeam la Odessa, eram arhimandrit la Biserica Ortodoxă a Alexandriei de pe lângă Patriarhia Moscovei”.

În timpul URSS, oamenii nu se împărţeau în ruşi şi ucraineni. Atunci era doar Rusia. Şi eu i-am oferit ei inima mea, a spus Teodor al II-lea.

„Când am studiat teologia, am citit o carte despre Sfântul rus Serafim Sarovski. Şi şapte ani la rând m-am închinat în fiecare seară Sfântului Serafim pentru a mă ajuta să cunosc pământul rusesc. Dumnezeu m-a ascultat şi am trăit zece ani la Odessa. Mulţumesc Rusiei şi ruşilor pentru că am aflat aici multe şi am învăţat multe lucruri, care acum mă ajută în activitatea mea patriarhală”.

De 9 ani, Teodor al II-lea conduce Biserica din Alexandria, una dintre cele mai vechi din lume. Înainte el a condus misiuni ortodoxe în Camerun, Zimbabwe, Mozambic, Botswana şi Angola. Misionar, iubitor de artă şi apărător al tradiţiilor ortodoxe, Patriarhul Teodor al II-lea a venit la festivităţile consacrate împlinirii a 1025 de ani de la Creştinarea Rusiei în timpuri destul de grele. Intensificarea islamului radical îi obligă pe creştini să părăsească teritoriile pe care cândva a luat naştere creştinismul.

„În Egipt, noi, reprezentanţii Patriarhiei Alexandriei, suntem cea mai mică comunitate din ţară. O mare forţă în Egipt reprezintă Biserica Coptă, care numără în jur de 15 milioane de adepţi. Acum, inima mea este foarte întristată, deoarece, cu câteva zile în urmă, în Egipt au început din nou proteste violente. Musulmanii conservatori fanatici se luptă împotriva celor care doresc un stil de viaţă modern. Din discuţiile pe care le-am avut cu oamenii, am înţeles că Fraţii Musulmani nu au nici posibilitatea, nici dorinţa de a face ceva bun pentru popor. Ei nu acţionează pentru binele tuturor, ci îşi urmăresc interesele. Însă trebuie să menţionez că nu m-a atins niciodată nimeni nici pe mine, nici patriarhia pe care o conduc. Musulmanii au o atitudine respectuoasă faţă de noi şi nu simţim nicio agresiune din partea lor”.

Potrivit Întâistătătorului Bisericii Alexandriei, imediat după întoarcerea în Egipt, el intenţionează să se întâlnească cu şeicul musulmanilor şi cu şeful Bisericii Copte din ţară. Teodor al II-lea este convins că împreună ei vor reuşi să găsească o soluţie pentru a se opri vărsarea de sânge în ţară.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe