1 august 2013, 12:00

Patriarhul Chrysostomos al II-lea: Rusia îi poate ajuta pe creştinii din Orientul Mijlociu

Архиепископ Хризостомос Архиепископ Новой Юстинианы и всего Кипра Хризостомос

Festivităţile consacrate împlinirii a 1025 de ani de la Creştinarea Rusiei reprezintă un mesaj important pentru toţi oamenii despre forţa şi unitatea întregii lumi ortodoxe, a declarat în interviul pentru Vocea Rusiei Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Cipriote, Chrysostomos al II-lea.

Împreună cu reprezentanţii altor biserici ortodoxe din lume, Arhiepiscopul de Nea Justiniana şi al Întregului Cipru a vizitat Rusia, după aceea Ucraina şi Belarus pentru a marca importanta dată din istoria ortodoxiei ruseşti.

Invitaţia Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, de a sărbători împreună jubileul Botezului Rusiei a fost pentru mine o mare bucurie, spune Patriarhul Chrysostomos al II-lea.

„Faptul că la aceste festivităţi au fost prezenţi reprezentanţi ai tuturor bisericilor ortodoxe din lume atestă unitatea lumii ortodoxe. În pofida faptului că există multe biserici ortodoxe, biserica însăşi este unită. Iar faptul că noi, reprezentanţii diferitelor biserici ortodoxe, am venit la Moscova, după aceea la Kiev şi Minsk la festivităţi, confirmă acest lucru şi reprezintă un mesaj puternic şi răsunător pentru toată lumea”.

Anul acesta, sosirea în Rusia a şefilor bisericilor ortodoxe a avut o importanţă politică deosebită. Întâlnindu-se la Moscova cu preşedintele rus, Vladimir Putin, ei au dezbătut una dintre cele mai importante şi actuale teme – salvarea şi protejarea creştinismului din Orientul Mijlociu. În această problemă, noi ne punem mari speranţe în Rusia, a menţionat Chrysostomos al II-lea.

„Rusia, ca o ţară mare şi puternică, poate propune multe lumii contemporane. Din păcate, în prezent, cei puternici îşi urmăresc tot mai des interesele politice şi economice. Ei nu încearcă să găsească dreptatea şi s-o ocrotească. Însă Rusia, ca un stat puternic credincios, împreună cu ortodoxia rusă trebuie să se bazeze în politica sa pe valori şi idealuri precum iubirea şi dreptatea. Atunci când ne-am întâlnit cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-am cerut să ajute Orientul Mijlociu, să-i protejeze pe creştinii de acolo, pentru ca ei să nu fie obligaţi să-şi părăsească casele şi locurile natale. Dacă în ţările musulmane vor veni la putere extremiştii, precum organizaţia Fraţii Musulmani, atunci în aceste state nu vor mai exista minorităţile religioase, nu va mai fi prezent creştinismul. Sunt convins că un astfel de stat puternic, cum este Rusia, poate să nu permită asuprirea sărmanilor şi poate să ajute la găsirea de soluţii la problemele actuale”.

Arhiepiscopul de Nea Justiniana şi al Întregului Cipru este convins că, în prezent, toate statele ortodoxe trebuie să depună eforturi mari în vederea soluţionării problemelor din Orientul Mijlociu şi a protejării creştinilor.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe