22 august 2013, 16:18

Bătălia de la Kursk: Lupta titanilor în cel de-al Doilea Război Mondial

Курская дуга Орел прорыв немецко-фашистской обороны на Орловском направлении музей

Acum şaptezeci de ani, pe 23 august 1943 s-a încheiat Bătălia de la Kursk. Ea a durat 49 de zile. La luptă au participat două milioane de persoane, şase mii de tancuri, patru mii de avioane. În acea perioadă, ţara pierduse teritorii uriaşe şi a suferit pierderi uriaşe.

Această situaţie a obligat armata sovietică să se mobilizeze la maximum şi să aplice o lovitură devastatoare asupra inamicului, în vara anului 1943.

La încheierea campaniei de iarnă din anii 1942-1943, trupele hitleriste şi-au refăcut forţele după Bătălia de la Stalingrad. Şi, deşi au reuşit să aplice o lovitură grea asupra trupelor sovietice în sud-vest şi să preia controlul asupra oraşului Harkov, recent eliberat, ei nu erau în stare să întreprindă acţiuni mai active şi cu sorţi de izbândă.

După Stalingrad, Armata Roşie trebuia să-şi refacă resursele şi să se pregătească pentru campania de vară. În această situaţie era greu de stabilit direcţia principalei lovituri.

Pentru trupele germane cea mai avantajoasă era o ofensivă în direcţia Kursk-Orlov. Hitler a numit viitoarea operaţiune „Citadela”. Se presupunea că nemţii vor reuşi să înconjoare trupele sovietice şi să deschidă calea mai întâi spre Kursk, apoi spre Moscova.

Şi Comandamentul Suprem al Armatei Roşii a considerat că direcţia Kursk va fi una cheie în campania de vară. Trebuia adunate forţe şi mijloace financiare nu doar pentru apărare, ci şi pentru ofensivă, tocmai această fază fiind definitorie. Ce-i drept, comandamentul sovietic a făcut o greşeală. La sediul general se considera că principala lovitură se va aplica în partea de nord, unde se afla frontul central sub comanda generalului de armată Konstantin Rokossovski. Însă deja în primele zile de luptă, care a început pe 5 iulie, a devenit clar că trupele naziste şi-au concentrat forţele principale la sud. În timp ce s-a făcut redistribuirea trupelor, armata sovietică a fost nevoită în câteva locuri să se retragă la o distanţă de 35 de kilometri. Nemţii şi-au sporit presiunea.

Pe 12 iulie, diviziile de tancuri SS şi tanchiştii sovietici s-au luptat în satul Prohorovka. Peste o mie de tancuri ale ambelor părţi au participat la această luptă. Rezultatul principal al luptei a fost că trupele hitleriste au început să se retragă şi se renunţe la planurile de intrare în Kursk. Din acel moment a început faza ofensivă a bătăliei. Tocmai atunci în Moscova s-a tras prima salvă victorioasă, în cinstea eliberării oraşelor Belgorod şi Harkov. Pentru mulţi luptători, acest eveniment a fost neaşteptat.

„Atunci s-a transmis la radio că Guvernul va comunica ceva important. Chiar ne gândeam ce poate fi, poate au folosit nemţii substanţe toxice. Însă s-a comunicat tragerea primei salve victorioase”.

După Bătălia de la Kursk, trupele sovietice nu au mai scăpat din mână iniţiativa strategică. Oficial, se consideră că bătălia s-a încheiat pe 23 august, adică a durat 49 de zile. Armata Roşie a continuat şi după Bătălia de la Kursk să lupte cu inamicul. Deja în septembrie, trupele sovietice au ajuns la Nipru, iar pe 6 noiembrie a fost eliberată capitala Ucrainei – Kiev.

  •  
    şi distribuie pe