4 martie 2014, 13:06

Sancţiunile antiruseşti nu sunt avantajoase pentru Occident

Sancţiunile antiruseşti nu sunt avantajoase pentru Occident

Pe valul agravării crizei ucrainene, ţările europene şi SUA au început să vorbească despre posibile sancţiuni împotriva Rusiei.

Dar, în realitate sancţiunile antiruseşti vor costa foarte scump Occidentul, pentru ca el să se decidă să le introducă.

Va fi destul de greu ca Rusia să fie izolată. Occidentul nu are prea multe posibilităţi pentru aşa ceva. Mai ales că ultimii ani au arătat că Rusia este dispusă să accepte consecinţele, dacă este vorba despre interesele ei. Iată opinia politologului Vladimir Kozin.

„Sancţiunile nu au fost niciodată eficiente. Chiar şi sancţiunile care au fost introduse împotriva Rusiei după conflictul georgiano-abhaz din anul 2008 şi ele au fost anulate de Occident peste o jumătate de an. Întotdeauna, sancţiunile lovesc statele care le introduc. Dacă ele vor fi totuşi introduse, atunci Rusia va răspunde adecvat”.

Acum nu este timpul ca Occidentul să se ocupe de sancţiuni. Acum trebuie să înceteze amestecul în treburile interne ale Ucrainei, trebuie încetate ameninţările la adresa Rusiei. De asemenea, nu trebuie să fie acordat ajutor material şi moral ultranaţionaliştilor, care cu ajutorul occidental au venit la putere la Kiev.

Din punct de vedere economic, Rusia poate rezista în situaţia introducerii unor sancţiuni economice de către Bruxelles şi Washington, deoarece ea are mulţi alţi parteneri comerciali. De exemplu, ţările BRICS, cu care Moscova intensifică cooperarea economică.

În plus, orice restricţii serioase în comerţ se vor repercuta fără îndoială asupra afacerilor europene. Poate fi afectată Europa Centrală şi de Est. Iată opinia politologului Aleksei Martânov.

„Teoretic, Europa poate renunţa la livrările de energie din Rusia. Însă ea va trebui să „îngheţe” o serie de întreprinderi şi să renunţe la confort. Însă, Europa are gaze norvegiene, există livrările de gaze lichefiate din Orientul Mijlociu. Cu toate că Europei îi va fi greu să explice cetăţenilor săi de ce ei trebuie să plătească mai mult pentru energie. Deoarece, renunţarea la gazul rusesc va duce evident la o creştere bruscă a preţurilor”.

Ipotetic, Obama poate încerca să repete experienţa predecesorului său în postul de preşedinte, Ronald Reagan, şi reduce brusc preţurile la hidrocarburi. Datorită particularităţilor sale, economia rusească este foarte sensibilă la aceşti factori. Însă aceasta este o manevră prea serioasă şi poate avea consecinţe destul de negative atât pentru economia globală, cât şi pentru stabilitatea geopolitică. Nu vom exagera dacă vom spune că un asemenea demers va aduce lumea în pragul unui război.

  •  
    şi distribuie pe